Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов потвърди: Дъщерна компания на АlixPartners разследва фалита на КТБ

01 април 2016, 13:00 часа • 2415 прочитания

Дъщерна компания на международната фирма за разследване на банкови фалити AlixPartners ("Аликс Партнърс") се занимава с фалита на Кооперативна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол.  

Той отговори на въпрос зададен от Валери Симеонов (ПФ), Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) относно дружеството, с което на основание Закон за банковата несъстоятелност е сключен договорът за разследване източването на фалиралата през лятото на 2014 г. банка.

Народните представители заподозряха, че проблемът е значително по-сериозен, отколкото изглежда. Причина за това е справка с Търговския регистър на Великобритания, която показва, че на 22 януари тази година американската компания AlixPartners се е отказала от дяловете си в своето британско дъщерно дружество, с което се предполага, че България е сключила договор.

Повод за съмнения по случая даде прессъобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 7 март, в което се посочва, във връзка с медийни публикации относно дружеството изпълнител на международното разследване, че "...AlixPartners Services UK LLP е едно от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на "AlixParners", водеща световна компания в консултантския бизнес". От това прессъобщение може да се съди, че договорът за разследване източването на КТБ е сключен с цитираната компания.

Същевременно в официален отговор до народните представители от началото на март синдиците споменават договор между КТБ АД и Alix Parners UK LLP. Затова народните представители настояват да стане ясно с точно с коя компания е сключен договорът за международното разследване. 

Днес Горанов потвърди информацията, че не основната компания, а дъщерна такава разследва фалита на КТБ. По думите му договорът е сключен с АlixPartners Services UK LLP, която е 100% дъщерно дружество на АlixPartners.

"Договорът с AlixPartners е сключен напълно правомерно. AlixPartners е водеща компания в своята област. Компанията е предлагала експертизите си в много случаи на международни фалити, като е успяла да възвърне стотици милиарди долари", категоричен беше финансист номер едно в държавата.

"Онзи ден имах среща с хора от британското посолство и ми беше трудно да им обясня как могат да правят бизнес, когато се правят опити да се дискредитират изводите на една толкова голяма и международно призната компания", обясни Горанов.

Той покани депутатите в министерството, за да се срещнат с представители на фирмата, когато докладът стане публичен.

Отговаряйки на Петър Славов и коментирайки въпроса, зададен от страна на народните представили, Горанов заяви, че подобни питания насаждат „внушения“ срещу „сериозни британски компании“, а това нямало да създаде добро впечатление за правеното на бизнес у нас. Финансовият министър каза, че оставал с впечатлението, че единствената целта била „дискредитиране на резултатите от доклада“ на Alix Partners, когато той стане публичен.

В отговор на въпрос на независимия депутат Георги Кадиев финансовият министър заяви, че разследващата компания в лицето на AlixPartners не е заета с предприемането на действия по събирането на активите на фалиралата КТБ, а само с тяхното проследяване. Той уточни, че такива действия по събирането могат да се предприемат от синдика или кредитора на банката.

Същевременно на 11 март Владислав Горанов по същия въпрос за събирането на парите от КТБ отговори на Мартин Димитров и Петър Славов, че се чака отговор от AlixPartners Ltd., за да се разбере дали тя има задължението да участва в събирането на парите от източването на КТБ.

„След получаване на описаното запитване незабавно сме информирали представилите на AlixPartners UK LLP и сме поискали съгласие за разкриване на поисканата информация. Към настоящия момент отговор не е постъпил. След получаване на отговор от страна на AlixPartners UK LLP ще Ви уведомим незабавно“, се казва в писмото на синдиците, препратено от Горанов, с дата 1 март 2016 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес