Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втората най-голяма банка в Русия предлага депозити в китайски юани с лихва до 8%

09 март 2022, 15:10 часа
Реклама

VTB Bank, която е втората най-голяма руска банка, предлага спестовни сметки в китайски юани с максимална лихва от 8%. Банката е изправена пред санкции от САЩ и Великобритания, а Европейският съюз взе решение да я изключи от системата за разплащания SWIFT.

Депозитите могат да се разкрият от разстояние чрез онлайн платформата на банката, като минималните средства за откриване на сметка са фиксирани на 100 юана (16 долара), става ясно от съобщение на VTB, цитирано от Bloomberg. На място в офис на банката минималната сума за разкриване на сметката е 500 юана.

VTB посочват, че новото предложение ще бъде най-доходоносната алтернатива на депозитите в други чуждестранни валути. Годишната лихва по срочните депозити в щатски долари достигат 8%, ако депозитът е със срок от 3 месеца и 7%, ако става дума за депозит в евро. В същото време 6-месечната лихва за депозити в рубли достига 21%, сочат данните на VTB.

Банката посочва, че през изминалите седмици клиентите са вложили над 2 трилиона рубли (15 млрд. долара) в традиционно спестовни продукти.

„В светлината на повишаващите се обменни курсове на долара и еврото, много клиенти демонстрират интерес към инвестиране в други валути, а юанът е една от най-достъпните и обещаващи възможности за инвестиране на средства.”, посочват от банката.

Още: Руската рубла продължава да копае дъното, вече струва 1 стотинка

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес