Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ са готови да намалят употребата на въглища до рекордно ниски нива

10 април 2024, 13:31 часа
Реклама

Комуналните компании в САЩ са напът да намалят дела на въглищата в националното производство на електроенергия до рекордно ниски нива през следващите месеци, тъй като отоплителният сезон приключва и производството от чисти източници на енергия като слънчеви и вятърни паркове достига рекордно високи стойности.

Реклама

През последните месеци делът на въглищата в елетроенергийния микс на САЩ намалява непрекъснато, съобщава колумнистът на Reuters Гевин Магуайър. Според цитираните данни през първото тримесечие този дял е около 16%, спрямо 17% през същия период на 2023 г. и 24,3% през първите три месеца на 2021 г.

През апри делът на въглища вече е 12,6%, пише още анализаторът и допълва, че при традиционния спад на търсенето на енергия за отопление през април и май, както и на фона на рекордните количества електроенергия от вятърните и соларните централи, то използването на въглища за производство електроенергия ще спадне до рекордно дъно - под 10%.

ОЩЕ: Тази европейска страна е напът до 2025 г. да се откаже от въглищата за производство на ток

Това може да се окаже от съществено значение за плановете на САЩ да спре използването на въглища – един от най-замърсяващите енергийни източници. Дори и да се наложи въглищните централи отново да се включат при летните горещини, е напълно вероятно през тази година делът им да спадне под 10% и пълният отказ от използването им да бъде факт през следващите години.

Ключови потребители на въглища

Снимка: iStock

САЩ са третият по големина потребител на въглища в световен мащаб след Китай и Индия. Въглеродните емисии от изгарянето на въглища за производството на ток през 2023 г. достигнаха 640 млн. тона CO₂, пише ще Магуайър, цитирайки данни на екологичната организация Ember.

В САЩ има 3 000 производители на електроенергия, като техните мискове са специфични и варират от 75% и повече дял на чистата енергия във Върмонт и Вашингтон, до по-малко от 10% дял на зелените мощности в Кентъки, Западна Вирджиния или Делауеър.

В седем щата въглищата имат 50% или повече дял от микса. Най-високи са процентите в Небраска (50%), Индиана (53%), Северна Дакота (61%), Мисури (65%), Уайоминг (69%), Кентъки (70%) и Западна Вирджиния (88%).

ОЩЕ: Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Предприятията за електроснабдяване често са част от енергийни системи, които имат клиентски бази, пресичащи държавни граници, така че инструментите за проследяване на емисиите в енергийния сектор трябва да наблюдават миксовете на енергия, използвани от системните оператори, за да разберат потенциала за съкращения на производството на въглища в бъдеще.

Въглищен потенциал

Снимка: iStock

Въпреки че въглищата бяха основният източник на енергия за електричество в системите WAPA, AEC и PE, тези комунални услуги отбелязаха бързо нарастване на производството от други източници през последните години, което ще позволи смяна на енергийното гориво в течение на годината.

В системата WAPA почти 30% от електричеството идва от водни и вятърни обекти през 2023 г., докато около 8% идват от газ.

Натоварената с въглища AEC система в Мисури е произвела под 12% от електроенергията от възобновяеми източници през 2023 г., така че има относително по-малко резервно захранване с чиста енергия, ако производството на въглища бъде намалено.

ОЩЕ: Използването на въглища в света постави рекорд

Данните показват още, че делът на газа в микса през 2023 г. е 41%. Според анализатора е напълно възможно част от въглищните централи да преминат на газ, особено при по-слабата част на отопителния сезон, който е от съществено значение за горенето на въглища в някои от планинските щати. Това също ще доведе до намаляване на въглеродните емисии, защото горенето на природен газ е по-чисто.

Не всички производители и доставчици на енергия могат да си позволят да се откажат от въглищата и да търсят чисти алтернативи, защото не могат да осигурят нужните количества.

Но в повечето райони, богати на въглища, комуналните услуги са в добра позиция да намалят производството на въглища по време на периоди с ниско търсене на отопление, като например през април и май, и така в момента са в състояние да помогнат за постигане на националните цели за намаляване на замърсяването през следващите седмици.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес