Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия закъсаха за квалифицирани кадри: Всяка втора фирма търси служители

16 октомври 2023, 14:44 часа

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри, а не геополитиката е основното предизвикателство през 2023 г. за руския бизнес. Това показва изследване на консултантската компания RosExpert, цитирано от в. "Комерсант".

Реклама

Проблемът с кадрите е сериозен

Мениджърите на компании очакват, че проблемът с недостига на кадри ще остане поне до 2026 г. При това, според прогнозите им, профилът на изпълнителния директор ще се промени — вместо изработка на тактика за действие от него ще се очаква стратегическо мислене и иновационно визионерство.

Още: Не купувайте и цените са добри: Руски министър учи руснаците как да не ядат (ВИДЕО)

Дефицитът на кадри на всички нива остава главно предизвикателство за топ мениджмънта, отчитат от RosExpert, след допитване до над 150 изпълнителни директори на руски компании. Като увеличаващ се на всички нива дефицитът на кадри и рискът от загуба на ключови таланти са посочили като основен проблем 46% от запитаните.

Геополитическата ситуация е едва на второ място в списъка на основните трудности през тази година (23%), на трето е промяната в пазарната конкуренция, преустройството на логистичните вериги, форсираното търсене на нови региони и пазарни сегменти (21%).

Топ-5 на ключовите предизвикателства допълва задачата за цифрова трансформация и автоматизация и комплекс от въпроси, свързани с икономическата неопределеност, волатилността на финансовите пазари, необходимостта от адаптиране на бизнес-стратегии, провеждане на финансова оптимизация и спазване на строги регулаторни изисквания.

Затова не е изненада, че като основна цел за 2023 година мениджърите посочват задържането и развитието на екипите си и грижа за служителите (40%). 

Още: Европейският бизнес загуби стотици милиарди заради Русия

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес