Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция наложи 130 % мито върху вноса на някои зърнени култури

25 април 2023, 15:44 часа • 2644 прочитания

Турция наложи 130 процента мито върху вноса на някои зърнени култури, сред които пшеницата и царевицата, предаде агенция Ройтерс, като цитира публикувано днес в турския Държавен вестник президентско решение.

Митото в Турция се налага, след като няколко държави от ЕС обявиха забрана на вноса на зърно от Украйна миналата седмица. Някои търговци обаче посочиха, че ходът на Турция има за цел да защити местния земеделски сектор преди ключовите избори на 14 май.

Украински министър: Цената на зърното в Европа стана по-конкурентна

Съгласно предишната регулация вносът на пшеница, ечемик, ръж, овес, царевица и сорго бе освободен от мита до 30 април.

С днешното решение, което ще влезе в сила от 1 май, се налага мито от 130 процента върху вноса на зърнени култури. Жътвата на пшеницата и ечемика в Турция започва през май.

Турция намали митата върху вноса на зърно и други селскостопански стоки след пандемията в края на 2020 г. и ги спря преди около година, предаде БТА.

Неотдавна правителството обяви мащабни енергийни и инфраструктурни проекти с наближаването на изборите, които, според социологически проучвания, президентът Реджеп Тайип Ердоган може да изгуби след две десетилетия на власт.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес