Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуацията в Газа повлия върху цените на петрола

04 декември 2023, 09:43 часа • 3649 прочитания

Цените на петрола се покачиха в сутрешната търговия. Основната причина е, че  примирието в Ивицата Газа изтече и военните действия бяха подновени, предаде Ройтерс.

Натиск върху пазарите оказват и неяснотите около доброволното намаляване на добивите от страна на някои страни членки на ОПЕК+, както и около глобалното търсене на петрол.

Още: Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените към 04.12.23

Цените

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 28 цента или 0,4 на сто до 79,16 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 29 цента или 0,4 на сто до 74,36 долара за барел, пише БТА.

Атаките в Газа

"Подновяването на геополитическото напрежение през уикенда, свързано с подновените израелски атаки в Газа, помогна на цените на петрол да поемат нагоре", казва Тони Сайкмор, пазарен анализатор към IG.

Освен подновените боеве в Газа натиск на пазара оказа и информацията, че три търговски кораба са били атакувани с ракети и дронове в международни води в Червено море от йеменските хути.

Още: Хутите атакуваха още два израелски кораба в Червено море

Китай и САЩ

Въпреки подновяването на военните действия в Газа "цените на петрола остават под натиск заради незадоволителното възстановяване на китайската икономика и ръста на добивите в САЩ", посочва Тина Тън от CMC Markets.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес