Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разнобой в ЕС за разрешителното на смятан за опасен пестицид

16 ноември 2023, 12:14 часа • 1981 прочитания

Страните членки на Европейския съюз не са успели да дадат ясно становище относно предложението за удължаване с 10 години на одобрението за употребата на глифозат, активната съставка в пестицида за борба с плевелите "Раундъп" на "Байер", предаде Ройтерс.

Още: Европейската комисия предлага да се разреши смятан за опасен пестицид за още десет години

"Квалифицирано мнозинство" от 15 от 27-те членки на ЕС, представляващи най-малко 65 процента от населението на Общността, беше необходимо, за да се подкрепи, или блокира предложението.

Това беше вторият опит да се гласува предложението, след като страните от ЕС не дадоха ясно становище по него преди месец, което означава, че то се връща на Европейската комисия, която да предприеме следващи стъпки.

Какво е глифозатът?

Глифозатът е най-широко използваният пестицид в света, но критиците му твърдят, че е свързан със случаи на рак и уврежда дивата природа.

Становище от Европейската агенция по безопасност на храните (ЕАБХ), твърди, че няма проблем с използването му в химическата индустрия и селското стопанство, но уточнява, че доста от данните за него са непълни.

Германия ограничава употребата на хербицида глифозат

Какво следва?

Оттук нататък Комисията може да разреши удължаването или да преразгледа предложението си.

Предишния път, когато лицензът за глифозат бе подложен на подобно одобрение, ЕС го удължи с 5 години, след като страните от ЕС два пъти не успяха да подкрепят 10-годишния период.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес