Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазарната стойност на Nvidia надхвърли 3 трилиона долара

06 юни 2024, 10:40 часа
Реклама

Пазарната капитализация на американския производител на чипове Nvidia достигна за пръв път 3 трлн. долара. Така компанията очаквано измести Apple от втората позиция на най-високо оценената публична компания в САЩ.

Реклама

В края на търговията снощи акциите на Nvidia се повишиха с над 5% към рекорден ценови връх от 1226 долара за акция, което доведе до повишаване на пазарната ѝ стойност над гросмайсторското ниво от 3 трлн. долара.

Технологичният гигант се радва на неотдавнашната "лудост" по изкуствения интелект, която изглежда все още  повишава позитивните настроение на пазарите на акции.

Още: Печалбите на водещ производител на чипове скочиха седем пъти за година

Nvidia е един от лидерите на пазара на чипове.

Повишение на акциите със 145%

От началото на 2024 г. досега акциите на Nvidia се повишиха с цели 145%, като търсенето на нейните процесори от най-висок клас далеч надхвърля предлагането, тъй като технологични гиганти като Microsoft, Meta Platforms и компанията-майка на Google - Alphabet се надпреварват да изградят своите изчислителните възможности, базирани на изкуствен интелект, и доминират в нововъзникващите технологии.

Само в рамките на месец май акциите на компанията поскъпнаха с 28%, след като Nvidia публикува последните си изключително силни финансови резултати за последното тримесечие.

Още: Nvidia създаде чипове, съобразени с американските забрани за Китай

В последния си отчет за печалбите компанията се похвали с ръст от цели 262% на приходите, които възлизат на 26 милиарда долара.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес