Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасенията от рецесия удрят една от най-големите развлекателни индустрии в света

07 юли 2022, 15:07 часа
Реклама

Опасенията от световна рецесия хвърлиха сянка и върху една от най-големите развлекателни индустрии в света - тази за видеоигри. През тази година продажбите на видеоигри ще се свият за първи път от години след като секторът претърпя внушителен растеж по време на COVID пандемията.

Световният пазар на видеоигри и свързани с тях услуги ще се свие с 1.2% на годишна основа до 188 млрд. долара през 2022 година, прогнозират експертите от компанията за пазарни проучвания Ampere Analysis, предава CNBC.

Секторът записа ръст от цели 26% в периода 2019 и 2021 година, достигайки рекордните 191 млрд. долара. Продажбите на видеоигри се движат само във възходяща посока поне от 2015 година насам, според данните на компанията.

Индустрията за видеоигри, която е по-голяма от Холивуд и музикалната индустрия взети заедно, получи огромен тласък от локдауните, наложени през 2020 г. заради COVID-19. Тогава хората бяха принудени да прекарват повече време в домовете си. Пускането на новите поколения конзоли на Microsoft и Sony през същата година само доведе до още по-сериозен растеж на пазара.

На фона на това обаче прекъсванията във веригата за доставки и недостигът на ключови компоненти изправиха купувачите пред значителни затруднения в намирането на нови конзоли в магазините.

Инвазията на Русия в Украйна наред с проблемите по веригите за доставки и ускоряването на инфлацията влошиха още повече перспективите за бранша. Множество производители на софтуер и хардуер за видеоигри решиха да спрат дейностите си в Русия, включително Microsoft и Sony.

През 2021 годна Русия е била десетият по големина пазар за видеоигри в света, според Ampere, но се очаква да отстъпи до 14-а позиция в световната класация през тази година, губейки стойност в размер на 1.2 млрд. долара, според анализа на компанията.

Очаква се пазарът да се завърне към растеж още през 2023 година, като прогнозите сочат продажби за 195 млрд. долара, според анализа.

Сред другите предизвикателства пред сектора са промените в условията за защита на личните данни от страна на Apple, които затрудняват разработчиците на игри за мобилни устройства да проследяват предпочитанията на потребителите на iPhone устройства, както и отлагането в разпространението на дългоочаквани хитови заглавия.

Освен видеоигрите, по време на пандемията значително се разрасна и онлайн хазартната индустрия. Индустриите като ротативки онлайн, покер, спортни залагания, и Blackjack на живо са придобили популярност. Хората все по-често се обръщат към този вид забавление главно поради скука.

 

Освен видеоигрите, по време на пандемията значително се разрасна и онлайн хазартната индустрия. Индустриите като rotativki online, покер, спортни залагания, и Blackjack на живо са придобили популярност. Хората все по-често се обръщат към този вид забавление главно поради скука.

 

Още: Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес