Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Криптовалутите създадоха нов супермилиардер

11 януари 2022, 15:13 часа

Изпълнителният директор на компания за криптовалути стана един от най-богатите хора в света. Чангпенг Жао, който управлява борсата за криптовалути Binance, се присъедини в редиците на най-богатите милиардери в света, с приблизително нетно състояние в размер на 96 млрд. долара, става ясно от най-новото преизчисляване на Bloomberg Billionaires Index, публикувано в началото на тази седмица.

Реклама

Състоянието на Жао вече се конкурира с богатството на основателя на Oracle Лари Елисън, като изпреварва Мукеш Амбани, индийският магнат, чието богатство също нараства значително през последните две години, предава CNN. Това би подредило Жао на 11 място в света по лично състояние в класацията за 500-те най-богати на Bloomberg.

Успехът на крипто предприемачa с китайски корени отразява развитието на криптовалутите, които станаха пословични с това, че позволяват както бързото натрупване на състояние, така и точно толкова бързото изпаряване на печалбите.

През миналата година, други основатели на крипто бизнеси натрупаха огромни печалби, поради поскъпването на виртуалните валути, включително създателят на Ethereum Виталик Бутерин и основателят на Coinbase Брайън Армстронг, които станаха милиардери.

 

Сам Банкман-Фрид, изпълнителен директор на FTX, друга борса за криптовалути, която е подкрепена от Binance, коментира безпрецедентното богатство, което бе създадено в света на криптовалутите през последните няколко години.

„Мисля, че има доста хора, които се чудят какво да правят с това“, казва Фридман, който също е млад милиардер, по време на дискусия в рамките на Asian Financial Forum в Хонконг. В публикация в Twitter, Чангпенг Жао публикува коментар по темата, че е станал един от най-богатите хора в света.

"Не се тревожете за класации. Фокусирайте се върху това на колко хора можете да помогнете“, пише той. На следващия ден милиардерът публикува ново съобщение в социалната мрежа.

„Непопулярно мнение: вместо класации за богатство, трябва да има класация за благотворителност и филантропски начинания.“

 

Говорител на Binance коментира, че Чангпенг Жао „възнамерява да даде (за благотворителност) повечето от своето богатство, дори 99% от състоянието си, точно както други предприемачи и основатели“.

През последните години, други известни бизнес лидери, като изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг, се включиха в инициативата "Giving Pledge", стартирана от легендарния инвеститор Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс, която цели най-богатите хора в света да дарят голяма част от своето богатство за благотворителност. Трябва да се отбележи, че според критици, това не е филантропия, а метод за избягване на данъци.

Чангпенг Жао стартира Binance през 2017 година, като към днешна дата компанията е една от най-големите борси за криптовалути в света. Според публикация в блога на компанията, предприеамъч е израснал в семейство на имигранти в Канада, като в миналото е работил в McDonald's за да подкрепя семейството си.

След като учи компютърни науки в McGill University, той е работил върху софтуер за търговия за фондовата борса в Токио и медията Bloomberg.

"След това той научава за биткойн през 2013 година по време на игра на покер, след което решава да насочи всичките си усилия към крипто (технологиите) като посвети живота си на тях. Той дори продал апартамента си за да купува биткойн.“, пише в блога на компанията.

Подобно на други борси за криптовалути, Binance е подложена на регулаторен натиск от различните правителства по света през последните месеци, включително забрана за опериране във Великобритания и други рестрикции в страни, включително Канада.

Чангпенг Жао коментира всичко това чрез отворено писмо през миналата година, че „ясни регулации са ключови за продължаването на растежа“.

"Повече регулация, действително е позитивен знак, че индустрията узрява“, добавя той. „Защото това поставя основата по-голяма част от населението да се чувства сигурна да участва в крипто (индустрията).“, добавя милиардерът.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес