Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай изисква Русия да му продава газ по цени на вътрешния пазар: Financial Times

03 юни 2024, 10:13 часа
Реклама

Сделката за изграждане на газопровода "Силата на Сибир 2" между Москва и Пекин е в застой заради разногласия в ценовата политика и количеството газ, което Китай планира да купува от Русия: Китай поставя Путин на колене със "Силата на Сибир 2"

Китай иска да плаща за газ, доставян чрез "Силата на Сибир 2" на цена, почти еднаква с вътрешните цени на горивата в Русия, пише The Financial Times, позовавайки се на свои източници. Освен това Пекин не желае да закупи много гориво, а само малка част от количеството газ, за ​​което е предназначен капацитетът на газопровода.

Дори и сега Китай купува руски газ по-евтино, отколкото другите купувачи. Но Пекин очаква още по-голяма отстъпка - и за това се разбра отдавна.

Това не се харесва на енергийния гигант "Газпром", който разчита с изграждането на газопровода да подобри позицията си, тъй като компанията приключи миналата година с рекордна загуба от почти 630 милиарда рубли: Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Преди месец от "Газпром" опровергаха информацията, появила се в западни медии, че Китай бави строителството на газопровода "Силата на Сибир 2". Тогава Reuters и Financial Times съобщиха, че Китай разглежда Туркменистан като алтернатива на доставките на газ от Русия. А причината е, че Пекин търси по-благоприятни условия за себе си, възползвайки се от настоящата уязвимост на руската страна.

Още: Четири страни: Германия не ни позволява да прекратим зависимостта си от руския газ

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес