Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия отказа на САЩ да отвори стратегическите си запаси от петрол

19 ноември 2021, 09:23 часа • 4553 прочитания

Индия отхвърли молбата на американската администрация да разгледа възможността за освобождаване на част от стратегическите запаси от петрол и да ги продаде, за да намали цените на световния пазар.

Министърът на нефта и природния газ на Индия Хардип Сингх Пури заяви пред вестник „Times of India”, че стратегическите запаси никога не са били предназначавани за такава ситуация. „Стратегическите запаси са създадени в случай на форсмажорни обстоятелства – природни бедствия или война, ако спрат доставките на тази суровина”, каза той, предава БГНЕС.

Според него, освобождаването на нефт от стратегическите резерви заради намаляването на цените на световните пазари би било безполезно.

Администрацията на Джо Байдън се обърна по-рано към управляващите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да разгледат възможността за продажба на част от нефта от техните стратегически запаси, въпреки че според законодателството в тези държави стратегическите резерви от нефт не са предназначени за продажба. Вашингтон предложи да се предприемат координирани действия, за да се постигне намаляване на цените на енергоносителите и по този начин да се подпомогне възстановяването на световната икономика.

Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт в света.

Стратегическите петролни запаси на Индия са 39 милиона барела. В САЩ те достигат 714 милиона барела, в Китай - 475 милиона барела, в Япония - 324 милиона барела, в Южна Корея - 71 милиона барела.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес