Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-7 готви нов финансов удар за Русия, по негласните ѝ съюзници

02 юни 2024, 09:37 часа
Реклама

Г-7 обмисля нови санкции, с които да ограничи още повече финансово-оперативните възможности на Русия, съобщава Bloomberg.

Този път става въпрос за начини да се ударят финансови институции от трети страни, които използват "руската SWIFT" - система за финансови операции на Руската централна банка. Системата е известна като SPFS, беше създадена след незаконната руска окупация на Крим и действа като защитена мрежа за съобщения, за да улесни междубанковите плащания. Използването ѝ помага да се заобикалят западните санкции. Употребата на системата почти се е утроила миналата година в сравнение с 2022 г. Сега тя се използва от повече от 150 чуждестранни банки в около 20 страни, включително Китай, Беларус, Армения, Таджикистан и Казахстан.

Други обсъждани мерки включват създаване на списък на банки от трети държави, които помагат на Русия да избегне санкциите, засилване на правните изисквания за подобряване на проверките на дъщерни дружества и вериги за доставки и изясняване на дейността на повече физически и юридически лица в трети страни.

Още: Руската централна банка сама се изключи от SWIFT

Настояще и бъдеще

Дискусиите са факт преди срещата на Г-7 в Италия следващия месец, където ще се договаря набор от мерки за по-добро прилагане на санкциите, наложени на Русия заради войната срещу Украйна.

Намеренията на Г-7 вече влияят върху руския внос - бъдещите санкции ще са сериозно предупреждение за посредници като Турция и централноазиатските държави. САЩ и техните съюзници са "отворени да санкционират" всяка компания или лице, което помага на Русия да получи достъп до компоненти, които могат да бъдат използвани за оръжия, каза заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо.

Изключват още 4 руски банки от SWIFT

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес