Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия предлага да се разреши смятан за опасен пестицид за още десет години

21 септември 2023, 13:51 часа • 4041 прочитания

Европейската комисия ще предложи да се разреши използването на спорния пестицид глифозат в селското стопанство за още десет години. Това става ясно от документ, цитиран от Политико.

Спорове по въпроса

Глифозатът - химикал, който унищожава плевели, е най-широко използваният пестицид в света, но критиците му твърдят, че е  свързан със случаи на рак и уврежда дивата природа. Последно бе разрешен в ЕС, след много спорове през 2017 г. с 5-годишен лиценз, който бе удължен с една година и изтича през декември.

Комисията даде знак през юли, че глифозатът ще получи пълно одобрение в ЕС, заради становище от Европейската агенция по безопасност на храните (ЕАБХ), че няма проблем с използването му в химическата индустрия  и селското стопанство, макар да уточни, че доста от данните за него са непълни.

Още: Германия ограничава употребата на хербицида глифозат

Кой иска удължаване?

Заявлението за удължаване на лиценза идва от група компании, между които Bayer, Syngenta и Nufarm. Те искат 15-годишен лиценз, но Комисията е склонна да даде само десетгодишен, заради продължаващите проучвания по въпроса.

"Ако при изследванията се появи важно доказателство, което оборва становището на ЕАБХ, Комисията може да ревизира разрешението по всяко време", съобщи официален източник за изданието. 

Гласуването по въпроса ще е на 13 октомври.

Френският земеделски министър даде знак, че страната му няма да се противопостави на разрешението, въпреки че при последното гласуване за лиценза беше против. Глифозатът е частично забранен във Франция от 2020 г. Други страни като Малта и Австрия, са забранили използването му в обществени паркове и детски площадки.

Още: Съд в САЩ постанови 2 млрд. долара обезщетение на онкоболни заради Roundup

Люксембург е единствената страна от ЕС, забранила напълно глифозата, но  забраната бе вдигната по-рано тази година, след съдебно обжалване от Bayer.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес