Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Възобновяемите източници нарастват силно в световен мащаб до 2028 г.

07 март 2024, 17:56 часа • 3746 прочитания

Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще нараснат силно през следващите 5 години, добавяйки повече капацитет отвсякога. Това показва доклад на Международната енергийна агенция, публикуван през януари 2024 г. 

Подробности за доклада

Последният доклад възобновяеми енергийни източници е основният анализ на Международната енергийна агенция за сектора, базиран на настоящите политики и развитието на пазара. Той прогнозира внедряването на технологии за възобновяема енергия в електроенергетиката, транспорта и топлината до 2028 г., като същевременно проучва основните предизвикателства пред индустрията и идентифицира бариерите пред по-бърз растеж. ОЩЕ: Токът, произведен от ВЕИ, се е увеличил с над 26% за година

Възобновяема електроенергия

Добавянето на капацитет за възобновяема електроенергия достигна приблизително 507 GW през 2023 г., почти 50% повече от 2022 г., с непрекъсната политическа подкрепа в повече от 130 държави, стимулираща значителна промяна в глобалната тенденция на растеж. Това световно ускорение през 2023 г. се дължеше главно на годишната експанзия на процъфтяващия пазар на Китайската народна република (наричан по-долу „Китай“) за слънчева фотоволтаична енергия (+116%) и вятър (+66%). Добавянето на капацитет за възобновяема енергия ще продължи да се увеличава през следващите пет години, като слънчевата фотоволтаична енергия и вятърът представляват рекордните 96% от него, тъй като разходите за тяхното производство са по-ниски, отколкото за изкопаеми и неизкопаеми алтернативи в повечето страни и политиките продължават да ги подкрепят тях.

Предвижда се допълненията от слънчеви фотоволтаици и вятър да се удвоят до 2028 г. в сравнение с 2022 г., като непрекъснато чупят рекорди през прогнозния период, достигайки почти 710 GW. В същото време добавянето на водноелектрически и биоенергиен капацитет ще бъде по-малко, отколкото през последните пет години, тъй като развитието на нововъзникващите икономики се забавя, особено в Китай.

Търсенето на биогорива

По-голямото търсене на нови биогорива идва от развиващите се икономики, особено Бразилия, Индонезия и Индия. И трите страни имат стабилни политики за биогорива, нарастващо търсене на транспортни горива и изобилен потенциал за суровини. Използването на етанол и биодизел нараства най-много в тези региони. Въпреки че развитите икономики, включително Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Япония, също укрепват своите транспортни политики, растежът на обема е ограничен. Това се дължи на фактори като нарастващия брой електрически превозни средства, подобренията на ефективността на превозните средства, високите разходи за биогорива и техническите ограничения. Възобновяемият дизел и биореактивното гориво са основните сегменти на растеж в тези региони.

В ускорения случай ръстът на търсенето е почти троен в сравнение с прогнозата, тъй като съществуващите политики са засилени и търсенето на биогорива се разширява на нови пазари. ОЩЕ: Повече от половината германски ток през 2023 г. е произведен от ВЕИ

Ще намалее търсенето на петрол

Биогоривата и възобновяемата електроенергия са настроени да намалят търсенето на петрол в транспортния сектор с близо 4 mboe/d до 2028 г. Това е повече от 7% от прогнозираното търсене на петрол в транспорта, но когато се вземе електроенергия от невъзобновяеми източници като ядрена енергия, природен газ и въглища, тази стойност нараства до близо 9%. Възобновяемата електроенергия води до растеж, като избегне потреблението на допълнителни 1,3 mboe/d петрол през прогнозния период, докато биогоривата ще доведат до намаляване на още 0,7 mboe/d.

Целият доклад вижте ТУК.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес