Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

13 май 2024, 10:15 часа
Реклама

Цените на петрола продължиха да се понижават в ранната търговия в понеделник на фона на признаци за слабо търсене на гориво и след като коментари на служители на Федералния резерв на САЩ помрачиха надеждите за намаляване на лихвените проценти, което може да забави растежа и да ограничи търсенето на гориво в най-голямата икономика в света, пише Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поевтиняха с 25 цента, или 0,3%, до 82,54 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи до 78,07 долара за барел, което е спад от 19 цента, или 0,2%.

„Петролните пазари пренебрегнаха влиянието на конфликтите в Близкия изток и отново насочиха вниманиетоб си към световните икономически перспективи“, казва независимият анализатор от Тина Тенг.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Индексът на цените на производител (PPI) в Китай се понижи през април, което предполага, че бизнес търсенето остава бавно, казва тя, като добави, че последните данни за икономиката на САЩ също сигнализират за забавяне.

Снимка: iStock

И двата бенчмарка се установиха с около 1 долара по-ниско в петък, докато служители на Фед обсъждаха дали лихвените проценти в САЩ са достатъчно високи, за да върнат инфлацията до целевите 2%.

Анализаторите очакват централната банка на САЩ да запази основния си лихвен процент на текущото равнище за по-дълго време, подкрепяйки долара. По-силните зелени пари правят петрола, деноминиран в долари, по-скъп за инвеститорите, притежаващи други валути.

Цените на петрола също се понижиха на фона на признаци на слабо търсене, посочват анализатори от ANZ в бележка, тъй като запасите от бензин и дестилат в САЩ нараснаха през седмицата преди началото на сезона за шофиране в САЩ.

ОЩЕ: Цените на петрола с пълен обрат заради намаляващите запаси в САЩ

Рафинериите в световен мащаб се борят със спадащи печалби от дизел, тъй като новите рафинерии увеличават доставките и мекото време в северното полукълбо и бавната икономическа активност намаляват търсенето.

Все пак пазарът остана подкрепен от очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, заедно известни като ОПЕК+, могат да удължат съкращенията на доставките през втората половина на годината.

Снимка: iStock

Ирак, вторият по големина производител от ОПЕК, се ангажира с доброволно съкращаване на производството на петрол, договорено от ОПЕК, и има желание да си сътрудничи със страните членки в усилията за постигане на повече стабилност на глобалните петролни пазари, казва неговият петролен министър пред държавната информационна агенция в неделя.

Коментарите на министъра последваха коментарите му в събота, че Ирак е направил достатъчно доброволни съкращения и няма да се съгласи с никакви допълнителни съкращения, предложени от по-широката група производители на ОПЕК+ на срещата ѝ в началото на юни.

ОЩЕ: Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ и слабото търсене

По-рано този месец ОПЕК+ разкритикува Ирак за надхвърляне на квотата за добив с кумулативни 602 000 барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. Групата каза, че Багдад се е съгласил да компенсира с допълнителни съкращения на производството през останалата част от годината.

В САЩ броят на петролните платформи е намалял с 3 до 496 миналата седмица, най-ниското им ниво от ноември, гласи седмичният доклад на Baker Hughes.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес