Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов проект призовава абитуриенти да даряват кръв

12 февруари 2019, 14:10 часа • 796 прочитания

Илия е новото лице на кръводаряването в Бургас. Миналата година момчето беше спасено от своите съученици от Гимназията по туризъм. Той пострада при инцидент, но благодарение на това, че беше дарена кръв, неговият живот беше спасен.

На представянето на новата кръводарителска кампания в Бургас, Илия дойде за да благодари на всички, които са се включили в неговото спасяване.

Апелът на УМБАЛ Бургас е отправен основно към младите хора, които завършват училище, да се включат и направят нещо, което досега не са правили, да дарят кръв. Това е възможно, ако човекът има навършени 18 години. Така се нарича и проектът на болницата „Това не си го правил“. Той стига още по далече, като предизвиква младите хора да направят групово кръводаряване и състезание по кръводаряване.

"Напоследък са много популярни благотворителни каузи сред завършващите като "С тениска на бал“, „С автобус на бал“. Те са посветени на различни добри каузи. Нашата кауза спасява живот. Защото човешката кръв спасява живот и досега заместител няма. В Бургас има много активни млади хора - кръводарители, ние видяхме това и вярваме, че техният пример ще бъде последван“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Началникът на Отделението по трансфузиознна хематология д-р Тодор Бояджиев напомни, че на мястото на нуждаещия се може да бъде той или негов близък.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес