Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Бургас издаде заповед за забраните, които трябва да се спазват в продължение на месец

13 март 2020, 15:42 часа

Изследваните проби за коронавирус показват, че в Бургас все още няма установен случай на заразен човек. Въпреки това и заради извънредното положение, което беше въведено в страната се предприемат ограничителни мерки за гражданите.

Реклама

Кметът Димитър Николов издаде заповед за въвеждането на мерки, които да ограничат заразата. По този повод той се обърна с призив към бургазлии:

„Уважаеми съграждани, необходима ми е вашата подкрепа! Нека заедно опазим Бургас от коронавируса. Това не е краят на света. Много пъти сме се справяли с други тежки ситуации. Моля ви, спазвайте инструкциите на здравните специалисти. Не се доверявайте на информация, различна от тази, която предоставят официалните власти. Ограничете контактите. Въздържайте се от ръкостискания. Мийте си ръцете редовно или ги обработвайте с антибактериални препарати. Всичко, което можем да направим като местна власт, ще бъде изпълнено. Но то няма да е достатъчно, ако не получим вашата подкрепа. Заедно можем да направим така, че възрастните хора, които са най-уязвими, да бъдат сред нас още дълги години“.

На територията на община Бургас до следващо нареждане се преустановяват учебните занятия, изпитите в университетите, училищата и школите, като се включват и частните. Спират се всички спортни мероприятия на закрито, извънкласни форми и масови мероприятия, тренировки в училищата, спортните комплекси, басейните, фитнесите, включително и тези, които не са собственост на Общината.

Превенцията създава необходимост да бъдат преустановени сбирки и мероприятия на пенсионерските клубове, както и тези на неправителствени организации в общественополезна дейност. НПО, които предоставят грижи и консумативи трябва да работят при спазване на засилени мерки.

За външни посетители ще бъдат затворени за един месец и всички културни институти, читалища и сгради, в които се провеждат културни мероприятия, репетиции и други занимания от такъв характер.

Затворени за външни посетители са Младежки културен център - Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", РИМ - Бургас, Експо-център "Флора" - Бургас, зали за репетиция на Летен театър - Бургас, Бизнес-инкубатор, Туристически информационен център, Центровете за обществена подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове за деца и възрастни, Общински исторически музей и Авиомузей и галериите.

Мерките налагат да се ограничат частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито.

Дейностите на Културен център "Морско казино" и "Обреден комплекс" ЕООД, свързани с провеждане на сватбени церемонии, да се изпълняват при засилени мерки на превенция.

Дейностите на Центровете за деца с увреждания, Домовете за стари хора, Приют за бездомни, Защитени жилища трябва да се осъществяват при засилени мерки на предпазване.

Изпълняващите автобусни превози трябва да създадат организация за превенция на служителите, ежедневно да извършват цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности като дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс. При неизпълнение на предписанията, на превозвачите ще бъде отказан достъп до автогарите на територията на Бургас.

Управителите на търговски дружества, търговски вериги, банки и други места, където се работи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден на клиентските пространства и всички често докосвани повърхности като дръжки на кошници и колички за пазаруване, парапети, ескалатори, дръжки на врати, кранове на мивки, бутони на асансьори, банкомати и вендинг автомати.

Това са най-важните забрани, които трябва да следва и спазва всеки жител на Бургас и областта. Служителите от Домашния социален патронаж в Бургас са оборудвани със защитни облекла и ще продължат да помагат на възрастните хора с покупки на храни и лекарства.

Общината е договорила към спешния телефон 112 да има отделна линия за въпроси на граждани по горещата тема. Подготвя се екип от доброволци, който включва лекари и медицински специалисти, които ще дават консултации по телефона.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес