Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кампания ще учи бургаските ученици как да оказват първа помощ при сърдечен арест

16 октомври 2024, 17:04 часа • 246 прочитания

Бургаски ученици от 5 и 6 клас в ОУ „Васил Априлов“ първи преминаха обучение за оказване на първа помощ при хора, получили сърдечен арест. Кампанията ще бъде проведена и в други бургаски учебни заведения, както и в още 9 български градове.

Всеки ден в света над 2000 души губят живота си, а в България над 10 000 души на година. По света на всеки 10 души, които получат сърдечен арест, 8, 5 са реанимирани, а в България едва 1,5.

Обучителната кампания се провежда от Сдружение Младите лекари – Бургас, със съдействието на Медицински факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Сдружение на парамедиците в България и Община Бургас.

„Благодарение на вашите знания и умения може да спасим живот, Вярвам, че с това, което ще научите днес, ще бъдете полезни за всички около вас“, сподели зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Михаил Ненов.

„С тази кампания целим да научим учениците да знаят как да реагират. Най-лошото, което те могат да направят, е да не направят нищо в такава ситуация. Мозъкът е най-чувствителен на кислород и ако той спре имаме от 3 до 5 мин. да помогнем. След това промените са необратими. Всяка минута забавяне намаля вероятността за положителен изход с 12 %. Над 90 % от сърдечния арест настъпва в домашна обстановка или навън. Затова трябва да има повече обучени хора, които да могат да реагират“, заявиха младите лекари от Сдружението.

Лекарите разказаха на децата, че са важни само три стъпки да спасиш човешки живот – да проверят дали човек е в съзнание, да позвънят на 112 и да започнат да правят сърдечен масаж.

В България от внезапна сърдечна смърт загиват годишно приблизително 10 000 души.

Още: Музей на невъзможното отваря врати в Бургас (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес