Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари

14 март 2018, 12:25 часа • 6324 прочитания

Парламентът прие окончателно изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари. Законопроектът бе внесен от Министeрски съвет.

Целите на новия Закон за мерките срещу изпирането на пари са засилване на превенцията за изпирането на пари и финансирането на тероризма, борбата срещу корупцията, по-ефективно отчитане на рисковете, увеличаване капацитета на компетентните национални институции за анализ и обмен на информация.

Идеята е да се създадат мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Сред тях са комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация, съхраняване на събраните документи, оценка на риска от изпирането пари.

Тези мерки са задължителни за Българската народна банка (БНБ) и кредитните институции, които извършват дейност на територията на България, както и доставчици на платежни услуги, финансови институции, обменни бюра и други. Със закона се забранява откриването или поддържането на анонимна сметка или на сметка на фиктивно име, както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес