Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтийството иска мюсюлманите в България да бъдат защитени като евреите

09 ноември 2017, 10:48 часа • 3402 прочитания

Що е то "ислямофобия" - разяснение и отговор на този въпрос поиска Главно мюфтийство от Министерския съвет. Това е станало с нарочно писмо до министър-председателя Бойко Борисов.

Искането влиза в тон с многократните изказвания на ДПС относно "езика на омразата". Мюфтийството желае да има официално, одобрено от държавата определение, подобно на определението "антисемитизъм". Така държавата щяла да покаже, че има воля да защити малцинствата в България от прояви на омраза.

Припомняме, че на 18 октомври тази година Министерският съвет взе решение да приеме работно определение за "антисемитизъм". Работното определение гласи, че "антисемитизъм е определено възприятие за евреите, което може да се изрази в омраза към евреите. Словесните и физически прояви на антисемитизма са насочени срещу евреи или неевреи, и/или тяхното имущество, срещу институции и религиозни обекти на еврейската общност". Назначен беше и национален координатор, отговарящ за антисемитизма - Георг Георгиев.

"През последните години, провокирано и от случващото се в глобален мащаб, мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия на различни нива в обществото. Престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападения над лица и религиозни обекти, продължават да са актуална тема на общността и изповеданието", се казва в писмото.

Според мюфтийството "можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм, ислямофобия, ксенофобия, речта и други форми на омразата, нетолерантността и дискриминацията, единствено когато мерките обхващат цялото общество".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес