Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите в парламента

05 декември 2018, 14:33 часа • 5745 прочитания

Управляващи и опозиция за пореден път влязоха в спор в парламента заради отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова при гласуването на част от разпоредбите в изцяло новия Закон за хората с увреждания.

Заради първоначално постигнатия консенсус по преобладаващата част от текстовете, работата по второ четене в пленарна зала протичаше без много дебати.

Нормалният ритъм обаче бе нарушен от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която отправи процедурно предложение за прегласуване на една от разпоредбите.

От парламентарната трибуна тя се аргументира с отсъствието на лидера на левицата от зала, както и с факта, че от БСП са внесли алтернативно предложение, а Нинова не е там да го защити.

„Това е изключително важен закон и смятам, че отговорност на всички народни представители е да сме тук“, подчерта Атанасова.

В крайна сметка текстът бе прегласуван, а за да защити председателя на партията, на трибуната излезе народният представител Георги Гьоков. Той обвини председателстващия заседанието Емил Христов, че е допуснал агитация под формата на процедура.

„Това, което прави г-жа Атанасова в залата, не е допустимо. Вие много добре го знаете, но не прекъснахте изказването ѝ. Дори не ѝ отправихте забележка“, коментира Гьоков.

Колегата му Таско Ерменков също се позова на правилника, недопускащ обосноваване на тези в процедура при прегласуване.

Той обвини Атанасова, че се заяжда с неща, които не са и от нейната „компетентността и социална чувствителност“, както и в „правомощията ѝ да дава оценки". 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес