Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП промени въпроса за референдума за Истанбулската конвенция

31 януари 2018, 11:06 часа • 2150 прочитания

Седмица след като внесе 74 подписа за референдум за Истанбулската конвенция парламентарната група на "БСП за България" реши да редактира въпроса.

Предложението е за преформулиране от "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?".

Решението бе съобщено от пресцентъра на партията без мотиви.

В началото на месеца БСП прие позиция против ратификацията на Истанбулската конвенция, а по-късно лансира и идеята за национално допитване по темата. След като коалиционният партньор "Обединените патриоти" се обяви против ратификацията, ГЕРБ я отложи.

"Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса", заяви соцлидерът Корнелия Нинова в парламента.

"Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция", аргументира се лидерът на БСП.

"Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни Корнелия Нинова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес