Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 март е ден на траур в памет на Пламен Горанов

05 март 2013, 13:15 часа • 6226 прочитания

Във връзка със смъртта на самозапалилия се на 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов, правителството в оставка обявява 6 март 2013 г. за ден на национален траур, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението на кабинета в оставка е взето неприсъствено.

Най-вероятно младият мъж ще бъде погребан утре в Добрич, откъдето са родителите му.

Над хиляда варненци се събраха вчера пред общината в морската столица, мястото, където 36-годишният Пламен Горанов се самозапали в знак на протест. С десетки запалени свещи близки и приятели на Пламен изписаха името му пред главния вход на общината.

"Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място.

Припомняме, че след поредни дни на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна.

Пламен е човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Пламен активно се включва в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Отчаян от положението, той се самозапали пред сградата на община Варна. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен.

В рамките на няколко дни през изминалия месец се самозапалиха трима души.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

На 26 февруари 53-годишният Венцислав Асенов Василев се самозапали в сградата на община Раднево.

По последна информация състоянието му е критично. На 28 февруари му бяха направени хирургични интервенции за облекчаване на кръвоснабдяването на горните крайници и гръдния кош, но и след тях мъжът остана на апаратна вентилация в реанимационния сектор на клиниката.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес