Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Sci-Fi Фолклор” представя съвременни български автори в маратон по слушане на аудио пиеси

01 октомври 2024, 13:10 часа • 308 прочитания

"Sci-fi Фолклор" е проект, който обединява литература (в разнообразни жанрови форми) с музика, звук, актьорско майсторство и визуални изкуства, създавайки един нов интердисциплинарен творчески продукт. Резултатът е пет съвременни аудио пиеси, всяка от които е създадена с различен жанров и експериментален творчески подход. Текстовете, които впоследствие са претърпели интерпретации от останалите изкуства, са създадени специално за целите на проекта. 

Пиесите ще бъдат представени на публиката в София в своеобразен маратон по слушане на произведенията на 3-ти октомври в пространство, разположено в индустриален микрорайон в сърцето на града, намиращо се на булевард "Тотлебен" 34 от 18:00 ч.

Още: Обявиха дългия списък за наградите на литературен клуб "Перото"

Програма на прослушване на аудио пиесите

Красимира Буцева - "Къщата зад партийния дом" - (18:15 ч.)

Антиутопия с привкус на трудно отдалечаващото се минало. Една жена се опитва да запази своята идентичност, връзка с природата и контрола над тялото си в потискащата среда на фикционално тоталитарно общество. 

Светозар Георгиев (ghostdog) - "Приключенията на детектив Марко Кралевич" (18:50 ч.)

Отвежда ни на летището на Луната, където Марко лавира между красиви жени, смъртна опасност, откраднато бельо и неочаквани изненади, а "гайдарят не спира да мачка настървено козия мех, все едно му е най-лют душманин". 

Дани Радичков - "Сънят на Баба Буба" (19:25 ч.)

Разказ за една необикновена жена, която сънува повече, отколкото селото може да разбере, а съселяните ѝ се чудят дали да се подготвят за апокалипсис, или просто да се съберат около казана с ракия и да посрещнат невероятната си съдба.

Владимир Полеганов - "На езика на космоса "аз" значи "никой" (20:05 ч.)

Полеганов се опира на диаболизма,‭ ‬характерен за първите опити на българските автори да пишат фантастика през‭ ‬20-те години на миналия век,‭ ‬влизайки в диалог с образа на космонавта-двойник от разказите на Недялка Михова‭ (‬една от малкото жени,‭ ‬писали фантастика през социализма‭)‬.‭ ‬Понеже тонът е на диаболичното,‭ ‬авторът размива яснотата на това кой е Аз-ът и кой‭ ‬-‭ ‬Другият.

Радослав Чичев - "Голямото чудовище" (20:40)

Действието се развива в бъдеще, в което голяма част от хората живеят в скафандри, всеки поотделно, в космическото пространство. Системите, които ги захранват, са висши форми на изкуствен интелект. Човекът и машината са едно. 

През октомври пиесите ще бъдат достъпни и за слушане през различни платформи и на сайта на проекта: https://www.scififolklore.com

Още: Писателката Здравка Евтимова получи американска награда за фантастика

Целта

Екипът зад "Sci-Fi Фолклор" си поставя за цел да изследва културния континуитет между две на пръв поглед противоположни естетически територии, маркирани от времевата дистанция на миналото и на бъдещето. Фолклорът не е фиксиран и застинал във времето. Той служи в един по-широк смисъл като общ културен, исторически и социален контекст, поставяйки въпроси за това какво далечно бъдеще можем да градим над специфичната ни колективна културна памет, която в действителност не е спряла да се самоизгражда. Новата българска литература е на фокус, преосмисляйки начина, по който един текст си взаимодейства и провокира другите форми на изкуство. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "СЪЗДАВАНЕ 2023", модул "Нови организации" направление "Литература".

Екипът

Литература – Сформираният екип от автори (Йордан Д. Радичков, Владимир Полеганов, Красимира Буцева, Радослав Чичев, Светозар Георгиев – ghostdog) неслучайно е разнообразен, с публикувани текстове в разнородни жанрове и стилистики – драматургия, поезия, проза, публицистика, академични трудове и др. В същината на артистичната концепция на проекта е заложен именно индивидуалният подход на авторите към парадоксалната тема "Sci-fi Фолклор". От различната природа на текстовете произлиза и тяхната интерпретация от останалите изкуства. 

Звук - Екипът зад звуковото и музикалното оформление на проекта (Йоана Робова, Петър Пармаков) е мотивиран да излезе от класическия подход на радиопиесите, подсилвайки литературните творби чрез употреба на постмодернистични техники и похвати в композицията и аудио обработката.

Актьори - Актьорският състав се състои от Братан Братанов, Василия Дребова и Владимир Богатинов. 

Илюстрации - Поради мултижанровата естетика на проекта, в него се включи Дора Иванова като художник-илюстратор, работещ с колажа като изразно средство, казват организаторите.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес