Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучват дали Харпър Ли е манипулирана за продължението на "Да убиеш присмехулник"

04 април 2015, 13:13 часа • 13043 прочитания

В САЩ бе предприето официално проучване, за да се установи дали американската писателка Харпър Ли е била манипулирана, за да публикува втори роман 55 години след излизането на бестселъра "Да убиеш присмехулник".

През 2007 г. писателката получи мозъчен удар и според някои сведения виждала и чувала зле.

Говорител на отдела за човешките ресурси на щата Алабама, където 88-годишната Ли живее в старчески дом, е потвърдил за агенцията направеното проучване, добавяйки, че заключенията в него са били изпратени на адвокатката на авторката Тоня Картър, пише БГНЕС.

Според "Уолстрийт джърнъл" заключението на проучването е, че обвиненията в манипулация или заблуда са неоснователни.

Информацията, огласена през февруари, за предстоящо публикуване на втори роман от Харпър Ли, който според нейната адвокатка бил намерен сред книжата й, предизвика ентусиазъм, който отстъпи на съмнение и спорове. Някои дори се усъмниха, че възрастната дама наистина е дала съгласието си.

Новият роман "Go Set a Watchman" е нещо като продължение на "Да убиеш присмехулник", но е написан преди него – през 50-те години. Очаква се книгата да излезе на 14 юли и вече е на първо място в продажбите на сайта Амазон, където може да бъде поръчан предварително.

"Да убиеш присмехулник" е класика в американската литература. Романът е удостоен с наградата "Пулицър" през 1961 г. - една година след като излиза на пазара. Продаден е в 30 милиона екземпляра и е преведен на повече от 40 езика. От феноменалния му успех досега Харпър Ли не е издавала нищо.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес