Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата българска литература, която има силата на класика: „Сайбиевата невеста“, „Алтъна“, „Последна надежда“ (СНИМКИ)

02 юли 2024, 14:13 часа
Реклама

Точно като народните песни от онова време, за което разказват Боян Боев, Ивелина Радионова и Десислава Венева, мълвата за техните книги се носи от уста на уста, като все повече се увеличават техните почитатели. Необикновените герои с техните силни чувства спечелиха сърцата на много българи, защото тези книги ни припомнят изконните български ценности, а в самите творби има отглас към най-добрите традиции на литературната ни класика.

Сайбиевата невеста

Още: Откъс от "Моята луда седмица с Тес"

„Сайбиевата невеста“ на Боян Боев разказва за невъзможната любов на двама млади – Цвета и Стоян, които са предадени от близки хора и се борят срещу чувството за чест и дълг, най-важното нещо в едно семейство от онези времена. Този впечатляващ литературен пробив отвори пред Боян Боев вратите към голямата литература, а със следващите си книги „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“ той си извоюва място сред големите в новата ни литература.

Ивелина Радионова 

Ивелина Радионова докосна сърцата на читателите с омайния си език и необикновената история за закърмената от вълчица Алтъна в едноименната книга. Действието се развива в магичните Родопи, „планината с душа“ и „планината на силните“. „Алтъна“ също е книга с душа, книга, която ще те откъсне от делника и ще те издигне до висотата на мурите и смърчовете. Успехът на повестта подтикна авторката и към продължение – „Обич“. Стъпало нагоре във възходящата кариера на Ивелина Радионова е „До Боянския майстор“ .

Още: Пламен Тотев получи персоналната награда за култура "Ловешки меч"

Последна надежда

В същите традиции на голямата българска класика твори и Десислава Венева. Романът й „Последна надежда“ отвежда към времето на националноосвободителната борба. Край едно малко селце, поробено от турците, се укрива бунтовник. Съдбата го среща с младата и невинна Лиляна. Любовта между тях пламва бързо и когато девойката разбира, че баща ѝ иска да я даде за жена на друг, решава да избяга със своя любим. Пътят им е осеян с много премеждия, разлъки и смърт. Двамата намират закрила в манастир, но след това трябва да се разделят, уж за кратко. Уви, съдбата им е решила друго. Лиляна е принудена да стане слугиня, после и турска невеста, а от любимия ѝ няма ни вест, ни кост… Завладяващата история е наситена с много емоции, която влиза в сърцата на читателите.

"Последна молитва" ни прави още повече българи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес