Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятно гнусните рецепти на Роалд Дал излизат в специално издание

10 септември 2024, 12:22 часа • 658 прочитания

Дългоочакваната книга с щури ястия от романите на любимия писател на милиони деца по света Роалд Дал излиза у нас. „Невероятно гнусни рецепти“, публикувана от „Ентусиаст“, съдържа близо 40 апетитни предложения, които ще пренесат малки и големи в магичната кухня на обичания британски автор. Независимо дали читателите искат да впечатлят с уменията си, или просто да се забавляват, това издание ще им позволи да разгърнат своето въображение и да създадат възхитителни кулинарни творения.

Чудати илюстрации

Вълнуващата готварска книга включва голям брой чудати илюстрации, щедро дарени за продажба от техните талантливи художници, сред които е и всепризнатият английски карикатурист Куентин Блейк. Като почит към наследството на Разказвач №1 събраните средства отиват в полза на „Невероятната благотворителна фондация за деца на Роалд Дал“, която осигурява така нужните медицински сестри, както и подкрепа за тежко болни деца и младежи в Обединеното кралство.

Още: Матилда учи децата на гениални умения

„През живота си храни превъзходни съм ял…“, казва Стария зелен скакалец в „Джеймс и гигантската праскова“ и споделя за най-забележителните ястия, които е опитвал – някои, от които не е за вярване, че са истински.

Мишки с ориз

Мишки с ориз, щипалки, задушени в слуз, прясно драконово месо и голи охлюви с пелмени са само малка част от необичайните рецепти в изданието. Сега децата и техните родители ще имат възможността да сътворят най-изумителните лакомства от знаменитите истории на Роалд Дал, сред които „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Жирафът, пеликанът и аз“ и „Дани – шампион на света“.

Благодарение на лесните съвети и насоки читателите ще се превърнат в майстор-готвачи на най-невероятните (и най-отвратителни) рецепти. Тази книга предоставя всичко нужно, за да сготвят толкова чудновати ястия, които дори Чарли и Матилда ще искат да опитат.

Още: Дванайсет коледни дни с героите на Роалд Дал

За автора

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Роалд Дал – човекът зад легендата

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес