Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Къща за гости на плажа" на Ванеса Грийн - за преоткритото приятелство и вълнуващото ново начало

23 март 2016, 11:09 часа • 44151 прочитания

Казват, че женското приятелство е краткотрайно, а понякога лицемерно. Но истинското приятелство между жени е непресъхващ фонтан на сила и увереност, че препятствията са преодолими, а успехите винаги споделени. За това и още много разказва Ванеса Грийн в "Къща за гости на плажа" - последния й роман, издаден на български език от изд. "Арт Плюс".

"Идеята да дойдат бе на Роза. И когато трите стигнаха до фериботното пристанище на Атина сред тежкия, горещ и изпълнен със смог въздух, Бий се зачуди, дали с Айона са били прави да я послушат [...] Сега всичко това я заливаше, а тя съвсем не бе сигурна, че ѝ харесва."

"Къща за гости на плажа" ни среща с Роза, Бий и Айона – три млади момичета, които прекарват, макар първоначално неуверени, една незабравима почивка на гръцкия остров Парос. След това сюжетът се разкрива около 10 години по-късно, когато младите вече жени са изгубили част от илюзиите си за щастлив живот, но още помнят ваканцията, оказала значително влияние на бъдещия им живот.

"Колко наивна бе тогава – мислеше си, че за да промениш света, е достатъчно да имаш желание да го направиш."

Британската авторка на романтични истории успява с лекота да представи нелекия път на три млади жени, които се опитват да балансират между работа и личен живот, като не винаги успяват. Пред читателя се представят реални проблеми и съпътстващите ги дилеми, които почти всички сме изпитвали и от които жадно се опитваме да избягаме. Възможност за бягство са Роза, Бий и Айона се оказва точно остров Парос, където трите жени ще се опитат да започнат нещо ново и да въдворят баланс в живота си с един нов проект.

"Това приятелство пречеше на всички им, задържаше ги. То я беше спряло да се посвети изцяло на връзката си, да остави в миналото смъртта на баща си и да продължи напред, към бъдещето с Бен. Понякога приятелките ѝ липсваха. Но нещо трябваше да се промени, да си отиде. Те бяха част от миналото – а тя гледаше към бъдещето."

Засяга се и темата за нуждата от добър приятел и от човек, който те разбира, дори когато не си прав. Книгата на британската писателка дава повод за размисъл и може да накара читателя да върне назад лентата на собствения си живот.

В новата си книга Грийн, авторка на „Крайбрежната чайна“ и "Клуб Чаен Порцелан", успява да сътвори приятна история за борба, приключение и намиране на собственото си "Аз". Няма как книгата да остави назад романтиката и любовните трепети, но Ванеса Грийн дава достатъчно свобода на героите си, за да им позволи да направят своя избор и да бъдат оставени на себе си.

"Къща за гости на плажа" е роман, който перфектно пасва на идването на пролетта и едно от задължителните заглавия за март, ако искате да разпуснете с леко и приятно четиво в ръка.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес