Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Краят на историята" - диаболична въртележка от убийства, тайни и лъжи

24 юли 2024, 10:39 часа • 661 прочитания

Със сензационния роман „Жената на прозореца“ (издателство Сиела) и хитовата екранизация с участието на Джулиан Мур и Гари Олдман Ей Джей Фин успя да се утвърди като лошото момче на криминалната литература, като оглави седмици наред класацията на New York Times, но и предизвика бурни коментари около собствената си личност.

Фатална развръзка

Сега пишещият под псевдонима aвтор и издател се появява отново на български език с дългоочакваната си втора книга – смразяващия и психологически „Краят на историята“, в който животът е трилър, а развръзката – фатална.

Още: Откъс от "Олигарх" на Елена Морозов

Сюжетът

Остават ми три месеца живот. Елате, за да напишете моята история.

Себастиан Трапне е просто човек. Той е човекът, който е написал най-добрите детективски истории от Златния век насам. Той знае всичко за всяка литературна мистерия, а около него самия витае неразгадана такава. Затова, когато изследователката на криминална литература Ники Хънтър получава покана от легендарния писател да разкаже неговата собствена история, тя поема без каквито и да е колебания към една от най-елегантните и изискани къщи в Сан Франциско, за да се срещне със своя кумир. А попаднала в имението с величествени пропорции и изящни декорации, младата жена се оказва впримчена и в паяжина от ревниво пазени тайни, които завинаги ще променят и нейната собствена съдба.

Още: Интригите и банковите машинации зад успеха на един руски "Олигарх" в романа на Елена Морозов

Двамата с вас може дори да решим една-две стари загадки.

Загадки

20 години по-рано, в нощта срещу Нова година, първата съпруга и синът на Трап изчезват безследно. Полицейското разследване не открива нищо, но мнозина са убедени, че самият той е отговорен за тяхната смърт. Но способен ли е перфектният автор на криминалета да извърши перфектното престъпление?

Още: "Седем дни през юни" - романтичната история за двама писатели на Тия Уилямс

Ники усеща как я обзема детективската треска, подклаждана умело от самия Себастиан, който ясно ѝ показва, че крие нещо. Но дали прочетените криминални романи са я подготвили за реалността, когато се озовава в центъра на истинско полицейско разследване? Защото историята, която тя трябва да разкаже, се оказва психологически трилър, а по думите на специалиста в жанра Себастиан Трап – в него уликите почти неизбежно те водят на място, където не искаш да отидеш.

Сред страниците на този изкусителен, умен и заразителен разказ препускат имената и героите на Реймънд Чандлър, Г. К. Честъртън, Агата Кристи, Едмънд Криспин, Артър Конан Дойл, Александър Дюма и Дороти Л.Сейърс, a финалът би смаял и най-големите почитатели на жанра.

В духа на иконичния Knives Оut, eлегантен и обсебващ, новият роман на Ей Джей Фин още веднъж примамва читателите в заплетена въртележка от убийства, тайни и лъжи, в която „Краят на историята“ е едва началото...

Още: Откъс от "Среща за игра" от Алекс Дал

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес