Интересни изложби украсяват Дните на нематериалното културно наследство

2200
Интересни изложби украсяват Дните на нематериалното културно наследство
Снимка: Столична библиотека

За първи път "Дни на нематериалното културно наследство" (НКН) се провеждат в Столична библиотека от 11 до 14 април. Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на Столична община (СО) по Програма "Европа" 2018 година.

Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента - Бистришките баби и танци и ритуали от региона на Шоплука, нестинарството, килимарството от Чипровци, Народния празник "Сурва" и мартеницата.

"Сурва" вече е в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, който заседава в Намибия, включи ...

Дните се откриват в 12:00 часа на 11 април с документална изложба от фондовете на библиотеката "Фолклорен летопис на София" и с изпълнения на популярната вокална формация "Светоглас". Изложбата представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и Софийския регион. За първи път ще бъдат представени статии от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, публикувани в периодични издания от Възраждането до 30-те години на миналия век. В изложбата са показани и фолклорни творения, представени в детския периодичен печат до 1944 година.

Изложбата включва уникални книги от фондовете на библиотеката като "Сборник с народни умотворения, наука и книжнина" 1896 г., "Селски бит и изкуство в Софийско" от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега "Народни юридически обичаи" от Стефан Бобчев (1883 г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще представят народните обреди и обичаи от Шопско.

Двуезичната изложба "Пътешествие из живите традиции" представя в 100 фотоса нематериалното културно наследство като обичаи, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те държави от региона на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.

Акценти в програмата на Дните на НКН са:

Добавихме 5 нови съкровища на нематериалното културно наследство

Еньовден е един от най-интересните и изключителни празници, които показват онова, върху което е стъпила цивилизацията по нашите земи ...

- две кръгли маси, на които ще бъдат обсъдени правната регулация на нематериалното културно наследство и проявлението на традиционните и новите форми на НКН в градска среда;

- демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти – "Забравени кулинарни традиции, живи вкусове" с дегустации, "Изработване на фолклорни кукли", "Фолклорна Азбука" и др.

- прожекция на документални филми;

- фолклорен празник на площад "Славейков" на 14 април с участието на неповторимите "Бистришки баби и внучки" и детски танцови състави от Софийския регион;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Откъс от "Моята луда седмица с Тес"

Официално: Продадоха оригиналната корица на "Хари Потър" на търг в Ню Йорк

Mamma Mia! за млади читатели - "Моята луда седмица с Тес"

Излиза книгата "Петър Дънов. За България и бъдещето на човечеството"

"Софийски музикални седмици" представя книга за историята на фестивала (СНИМКА)

Откъс от "Призраци на Камино", Джон Гришам

"Призраци на Камино" - нова книга от Джон Гришам

"На Майка България" – поетичният сборник на Георги Връбчев вдъхва надежда

Оригиналната корица на "Хари Потър" ще бъде продадена в Ню Йорк

"Лека нощ, Джун" - трогателна история за силата на думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com