Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 3 на домовете за възрастни хора в област Благоевград

05 март 2019, 11:05 часа • 59104 прочитания

Факторът "дом за възрастни хора" в България има по-скоро негативна презумпция. Хората си представят място, където като чели "изхвърляш" близките си като непотребни вещи, и повече не се сещаш за тях. Представата е за мрачно място, с лоши условия, липса на грижи и дори без светлина. Като затвор, само че със свободен режим. В повечето европейски страни, а и не само, това не  е така. Домовете за възрастни хора са високо реномирани заведения, в които грижата е на много високо ниво, а възрастните хора комуникират със свои връстници и за тях се полагат адекватни социални и здравни грижи.

С оглед на развенчаването на този мит, както и за представяне на реалната картина, решихме да направим класация на най-добрите домове за възрастни хора в област Благоевград. Класацията е направена на база различни показатели като: отдалеченост от населено място, адекватни социални и здравни грижи, наличието на психолог, инфраструктура и дори отношение. Топ три на домовете в областта беше трудно за създаване, както заради голямата капацитентност на подобен род домове, така и на редица други показатели. Все пак открихме най-добрите домове, поне според нашите показатели.

1) Старчески дом и хоспис "Заедно" в гр. Симитли зае нашето първо място. Домът се намира в гр. Симитли, което значи, че по показател на отдалеченост е фаворит, заради добрата си локация. Домът предлага три услуги: постоянно настаняване, временно настаняване и хоспис.

Ако се избере опцията постоянно настаняване, възрастните хора могат да се възползват от редица придобивки. Те включват както настаняване в единична, двойна или тройна стая, така и постоянен достъп до общи части с мека мебел и кътове за почивка и релаксация.

Стаите са оборудвани със собствен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, безжична интернет връзка и климатик. Всеки настанен получава четири хранения дневно: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, които са прясно подготвени от готвачите на дома.

Всеки настанен има 27/7 достъп до медицинските услуги на дома, като екипът от специалисти включва: личен лекар, лекуващ лекар, психолог, кинезитерапевт, медицинска сестра. Служителите на дома предлагат както ежедневна помощ за поддържане на личната хигиена, така и занимания, за по-лесното адаптиране в социалната среда.

Услугата за временно настаняване има същите елементи като тази за постоянно настаняване, само че за по-кратък период. Възрастните хора могат да бъдат настанени за седмица, месец или по-дълго време, без значение от здравословното състояние на посетителите.

Хосписът, като вид услуга, в дома за стари хора, предлага също постоянен медицински контрол, медицинска сестра, поддържане на личната хигиена и тоалет, както и осигуряване на всичко необходимо за нормална здравословна среда.

Денят в дома преминава при конкретен график. Гостите и жителите на дома могат да се възползват както от сутрешна гимнастика, така и от кинезитерапия, занимания в конферентната зала, които включва игри за умствено стимулиране, разходки, както и беседа с психолог.

Жителите на дома, който е частен, са много и разнообразни. Най-голямо впечатление правят професиите им: лаборанти, инженери, библиотекари. Хора, със завидна репутация, избрали да прекарат най-спокойните си години в едно тихо и уютно място. Сградата на дома също е важна. Функционирала преди това като 4-звезден хотел, днес домът разполага с 24 двойни стаи, осигуряващи всички необходими удобства.

Катерина Панкова, управител на дома, заяви дори пред Actualno.com, че домът е имал и настанени потребители чужденци, възползвали се както от домашната му атмосфера, така и от неповторимата обстановка.

2) Второто място заема Дом за стари хора "Св. Димитър" край Разлог. Домът е разположен на самият изход на града, посока Банско, и е на 50км. разстояние от Благоевград, и на иколо 150 км. разстояние от Пловдив и София. Доброто му разположение, точно в полите на Рила и Пирин, превръща несравнима природата около него. Домът разполага с целогодишен прием за настаняване, като условията за самото настаняване са потребителят да е над 60 години, и да е подал молба за това до агенцията за "Социално подпомагане".

Капацитетът на дома е 30 места, разпределени в 15 стаи. За разлика от предходния дом, тук няма възможност за настаняване в самостоятелна стая, за сметка на това стаите са с две или три легла. Към всяка стая има собствени санитарни възли, и оборудвани както с телевизор, така и с всички нужни мебели. Самата сграда е изцяло реновирана и топлоизолирана, както и има постоянен достъп до топла вода.

Почивката и релаксацията на потребителите е осигурена чрез създаването на просторна дневна с мека мебел, телевизор, библиотека и място за почивка и тихи разговори. Домът разполага с модерно перално помещение, осигуряващо както перални и сушилни, така и шевна машина и маса за гладене.

В двора на дома, осеян със зеленина и храсти, е изграден и китен малък параклис, носещ името "Св. Димитър", където потребителите могат да се помолят на светеца. Специално за хората с увреждания има изградени специални рамки, указателни табели и системи за повикване, отговарящи на най-високите стандарти.

Персоналът на дома е висококвалифициран, като за нуждите на потребителите има осигурен както медицински персонал, така и социален работник, трудотерапевт, санитари, кухненски работници и друг помощен персонал.

Конкретно за медицинското обслужване, то е денонощно, като има посещение на личен лекар всяка седмица. Качествената и здравословна храна е разделена на три етапа: закуска, обяд и вечеря, като диетата е съобразена с личния избор на потребителите.

Освен образователни услуги, като вестници, списания и достъп до интернет и библиотеката, потребителите посещават заедно редица мероприятия като: събори, театри и фестивали, както и мероприятия по занимания.

Свободното време на всеки може да е самостоятелно организирано, както за лично време, така и за контакти с близките. Не на последно място, домът разполага с 6 декара зеленчукова градина, в която всички потребители могат да се включат, както в засаждането, така и в отглеждането на зеленчуците.

Домът наистина може да бъде определен като дом, а не просто като социална институция. Това потвърждава и директорът му, г-жа Здравка Кадурина, която заяви пред Actualno.com: “Целта на домовете, а и моето виждане е, не само да се осигурят основните жизнени потребности: подслон, светлина, топлина, храна и обслужване, а и тези хора да намерят своята домашна среда: сред персонала, а и сред другите потребители. Да се чувстват като вкъщи, а не „извън борда”. Не да се чувстват изоставени.”

3) На трето място класираме дом за стари хора "Св. Петка" в Благоевград. Домът е разкрит през 2011г. с капацитет от 87 човека, в ремонтирана и високореновирана сграда. Локацията на дома в кв. "Струмско", което е много удобно както за близките на потребителите, така и за персонала. Домът отново, по принципа на този край Разлог, предлага настаняване, след подаване на молба в "Социално подпомагане" и капацитет от размера на пенсията на потребителя.

За правилното функциониране и осигуряване на оптимална среда в дома работя както постоянни медицински служители, така и социален работник, психолог, трудовтерапевт и санитари. Здравните грижи са 24 часови и са съобразени с индивидуалните потребности на всеки потребител.

Освен посочения персонал, в дома работят още дори и фризьор и фелдшер, както и рехабилитатор, с който се осигуряват постоянни рехабилитационни услуги за трудноподвижни потребители, или такива със здравословен проблем. В дома често се провеждат различни културни прояви, като посещение на Камерна опера и други, които стимулират и разнообразяват потребителите.

Последната инициатива беше свързана с Баба Марта, където на потребителите бяха раздадени мартеници, а самите те участваха в импровизирани представления.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес