Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в Петрич след отстраняването на свещеник

28 февруари 2019, 15:50 часа • 3343 прочитания

Голям скандал се разрази в Петрич, след като се разбра, че дългогодишният архиерейски наместник на петричката духовна околия Ангел Кочев ще бъде сменен. Кметът на града Димитър Бръчков, дори изпрати официално писмо до Патриарх Неофит с въпроси, свързани с преместването и с оглед растящото напрежение в града, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В писмото кметът казва, че в града има сериозно безпокойство от напрежението, провокирано от решението за смяната на свещеника.

Според Бръчков след като новината се разбрала, в общината започнали да пристигат редица сигнали от миряни, които недоумявали защо е взето решението и на какво основание. В писмото кметът на Петрич дори твърди, че имало съмнение за "богоугодна пригодност в наложеното решение".

"Църквата служи на хората, заради което като представители на общински и държавни институции, подкрепяме искането на петричани – да бъде дадено нужното обяснение за отстраняването на отец Кочев, без това да се тълкува като вмешателство в делата на уважаваната от всички ни БПЦ", пише още Бръчков.

От общината искат да бъдат изпратени хора от Светия синод, които да разкрият причините за смяната на духовното лице. Официалното открито писмо е подписано освен от кмета, но и от Георги Динев - народен представител, Антоанета Янчева - зам.-областен управител на област Благоевград и Георги Тренчев - председател на общинския съвет в града.

След публикуването на писмото вълна от коментари се образува и в социалните мрежи. Жителите на Петрич призовават решението да бъде променено и дори заявяват:

"Отец Ангел е бил в нашите домове и в радост и в мъка! Винаги е намирал думи за утеха и подкрепа! Сега е моментът да подкрепим него!". Очаква се и отговор от Светия синод.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес