Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Благоевград кандидатства за озеленяване на кални петна в три квартала

27 септември 2024, 17:10 часа • 227 прочитания

Община Благоевград внесе в Министерството на околната среда и водите искане за 2 023 274.00 лв. за озеленяване на 10 междублокови пространства в кварталите „Струмско“, „Еленово“ и „Ален мак“.

​​​​​​​Сумата, представляваща 100 % безвъзмездна финансова помощ, ще бъде използвана за облагородяване на кални петна и занемарени участъци.

Целта на проекта „Зелени мерки в градска среда – Благоевград” по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. е чрез засаждане на подходящи растителни видове да се намалят фините прахови частици и въздухът да се пречиства по естествен път, което ще доведе до по-здравословна среда за жителите на областния център.

Ще бъде осъществено ландшафтно оформление с дървесна и храстова растителност, затревяване, реконструкция на тревни площи, изграждане на пешеходни алеи със затревени бетонови перфо елементи, както и изграждане на системи за напояване на част от обектите.

Очаква се до четири месеца Управляващият орган да се произнесе по подаденото проектно предложение.

През юли т.г. Общински съвет прие предложението на кмета Методи Байкушев община Благоевград да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Зелени мерки в градска среда“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. По тази процедура община Благоевград е конкретен бенефициент заедно със Столична община заради нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г.

Още: Благоевград отбелязва 112 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес