Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камерна опера зарадва с концерт възрастните хора от Дом „Св. Петка“ в Благоевград

01 октомври 2024, 19:39 часа • 291 прочитания

Камерна опера изнесе специално подготвен концерт в Дом за стари хора „Св. Петка“ в Благоевград. Събитието е реверанс от оперните творци към възрастните хора, чиито Международен ден отбелязваме на 1 октомври.

Програмата включваше класически произведения и арии от опери, изпълнени с майсторството на солистите Венера Мелеки, Денис Бояджиев, пианистът Милена Томанова и струнния квартет в състав Стоил Богданов, Кристина Томанова, Петър Кушлев и Марио Атанасов.

Концертът донесе много положителни емоции за възрастните хора, което самите те подчертаха и благодариха за подарените мигове на вълнение.

Припомняме, че Община Благоевград работи в посока ремонт и реконструкция на съществуващата сграда на Дома за стари хора, както и изграждане на нова сграда в двора на социалната услуга с капацитет 25 места. В момента обитателите на "Света Петка" са 60 души.

Дейностите ще бъдат извършени по проект „Реформиране на Дом за стари хора в Община Благоевград, чиято е 5 531 619 лв., а финансирането се осъществява по Националния план за възстановяване и устойчивост, изпълняван с финансовата подкрепа на Европейския съюз – Next Generation EU. Крайният срок за изпълнение е 31.12.2025 г.

В момента текат процедури по обществени поръчки за обзавеждане, оборудване и доставка на телевизори, компютърни конфигурации, преносим компютър, мултифункционално устройство и др. в социалната услуга.

Предстои да бъдат отворени и оферти за основните дейности по проекта, а именно за избор на изпълнител на нова сграда и ремонт на съществуващата такава.

В края на миналата седмица Общински съвет прие предложението на кмета Методи Байкушев да бъде изработен и Подробен устройствен план, който да позволи изграждането на нови 3 сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „“Св. Мина“ в село Падеш.

Предоставянето на качествени социални услуги и непрекъснатото им надграждане е сред приоритетите на общинското ръководство.

Още: Община Благоевград модернизира Дома за пълнолетни лица с деменция

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес