Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Гонзо започна чистката в БФС, но ще я завърши ли?

17 септември 2024, 07:00 часа • 1673 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Преди около седмица Изпълкомът на Българския футболен съюз взе няколко много важни решения за бъдещето на този спорт у нас. Централата освободи от длъжност изпълнителния директор Борислав Попов, шефа на съдиите Давид Борбалан, както и отговорника за ВАР у нас Петър Петров, и тийм мениджъра на системата за видеонаблюдение Стоян Алексиев. Тези решения обаче останаха някак си незабелязани от широката общественост у нас.

Дали заради националния отбор и добрите му игри срещу Беларус и Северна Ирландия, дали заради треньорската рокада в ЦСКА, дали заради предстоящия кръг в Първа лига, но не им бе обърнато дължимото внимание. А те са доста важни, тъй като с тях президентът на БФС Георги Иванов показа, че чистката в централата е започнала. Въпросът е ще успее ли Гонзо да я довърши?

Георги Иванов наследи Борислав Михайлов

Георги Иванов - Гонзо

Георги Иванов бе избран за президент на Българския футболен съюз на 15 март. Той наследи на поста Борислав Михайлов, който бе свален с кървав протест в центъра на София в края на 2023-та. Протестът бе организиран от привърженици на ЦСКА, но получи солидна подкрепа от доста от феновете в цялата страна. И показа, че запалянковците искат промяна.

На Конгреса на БФС Георги Иванов, който бе част от старото управление на съюза, победи Димитър Бербатов и неговия екип. За някои това бе очаквано. За други – изненада. Факт е обаче, че бившият нападател на Левски събра повече гласове от някогашната звезда на ЦСКА. И така се възкачи на „трона“.

Иванов се разграничи от Борислав Михайлов

Борислав Михайлов

Доста хора бяха скептични към триумфа на Гонзо. За тях той бе поредният човек, който ще бъде просто фасада, а зад него ще бъде „дългата ръка на статуквото и задкулисието“, в лицето на Борислав Михайлов и близките му хора, които останаха на работа в централата.

Иванов обаче побърза да се разграничи от бившия президент на БФС. Той неведнъж обяви пред футболната общественост, че няма да прави компромиси с никого. Първоначално това не си пролича, но след Изпълкома на 11 септември се видя, че новият шеф на футбола у нас наистина опитва да промени нещо.

Гонзо трябва да продължи с чистката

Борислав Попов Борислав Михайлов

Именно за подобно желание говорят решенията за смяна на Борислав Попов и Давид Борбалан. И двамата бяха част от екипа на Боби Михайлов. Да, вторият отскоро, но специално първият изкара в БФС над 15 години, в които се видя, че с нищо не спомага за така чаканата промяна.

Затова и сега Георги Иванов трябва да продължи да работи в тази линия – да прочиства футболния съюз от лица близки до Борислав Михайлов, и такива, които не работят за благото на спорта, а просто живуркат покрай него. Все още има доста хора надолу по веригата, които трябва да бъдат отстранени от Гонзо и отговорните фактори.

За момента изглежда, че новият президент на БФС е започнал сериозна чистка в централата. Дали обаче ще успее да я довърши, или ще падне в капана на собствените си желания и амбиция – предстои да видим.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Футболното Съединение на България се случи на 8 септември

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

--------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес