Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се повтори ли успехът от САЩ'94: Христо Стоичков даде "рецепта" за наглед невъзможното

24 август 2024, 16:23 часа • 1031 прочитания

Трудно, но не и невъзможно: това смята Христо Стоичков по отношение на това дали България може да повтори историческия успех от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Четвъртото място е най-големият подвиг на българския футбол, но към днешна дата националният отбор е далеч дори от класиране за голям форум.

Какви са стъпките към нов голям успех за националния отбор по футбол?

Камата смята, че именно това е първата стъпка - да се класираме за световно първенство, а тогава вече всичко може да се случи. Той е на мнението, че на българския отбор липсва и самочувствие - нещо, без което не можеш на такива турнири. Именно самочувствието помогна на България през легендарното американско лято преди 30 години.

Христо Стоичков хеттрик срещу ЦСКА

Първо - да се класираме, после - със самочувствие

"Първо, нека се класираме и вече, когато си на един такъв форум, трябва малко повече самочувствие. Ние пропуснахме много големи форуми, 1988 година Европейско първенство, 1990 г. Световното, 1992 г. пак Европейско, за да дойде онзи 17 ноември 1993 г. Качихме се на последния самолет за САЩ, но си дойдохме и последни, след седем мача", каза Стоичков при среща в Бяла, цитиран от БТА.

Той даде и съвет към децата: "Те самите трябва да осъзнаят, че за да станеш голям спортист, трябва да се лишиш от много неща. Трябва да се трудиш много. Трябва да помагаш, най-вече в колективните спортове. Много треньори са давали път на младите футболисти. Димитър Пенев, без да му трепне сърцето наложи млади момчета в ЦСКА, после в националния отбор му беше по-лесно."

ОЩЕ: Христо Стоичков: Георги Иванов има добри виждания за бъдещето си като президент на БФС

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес