Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шедьовърът за Гунди зададе тон за още обединяващи филми! Кой е следващият?

10 октомври 2024, 14:30 часа • 731 прочитания

"Гунди - Легенда за любовта" зададе тон! Правят филм за Христо Стоичков/Стефка Костадинова/Йордан Йовчев/Валентин Йорданов..."

Колко хубаво би било някой ден медиите да публикуват новина с едно от тези заглавия, защото в България имаме все по-голяма нужда от поводи за обединение!

Човек не бива и не може да живее само за себе си", пише Димитър Талев в "Железният светилник", а ние сякаш забравяме неговите думи. Преди да правим инфраструктура, (опитваме се да) строим магистрали и какво ли още не, трябва да върнем чувството за общност. У нас то липсва, както наскоро каза един младеж в предаването "Референдум" по БНТ. 

"Гунди - Легенда за любовта" обединява

А шедьовърът за Георги Аспарухов има точно тази цел. Преди всичко, филмът за Гунди е кауза. Кауза за един достоен българин, който е уважаван от всички. Българин, който обединява! Подобни продукции може да ни накарат най-накрая да осъзнаем, че е време да се научим да живеем заедно.

Аспарухов безспорно е легенда на Левски. Actualno.com обаче обясни защо "Гунди - Легенда за любовта" ще се хареса на всички. Ако трябва да опишем лентата с една дума, то тя категорично ще е "любов", тъй като:

  • Филмът е направен с много любов от професионалисти, уважаващи Човека Георги Аспарухов;
  • Главният герой обича любимата Лита, футбола, и най-вече Левски, феновете, семейството. И то по-възможно най-чистия начин;
  • И всички те безрезервно му отвръщат със същата любов, а любовта може и трябва само да обединява.

Гунди

Хубав български филм - мисията възможна

Да оживиш на екрана тази икона на български спорт непременно крие своите рискове. Родният зрител се нагледа на продукции за велики българи със спорно качество. Продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов, сценаристът Емил Бонев, режисьорът Димитър Димитров и операторът Борис Славков заложиха имената си, но разбиха стереотипа и доказаха, че може да се създават хубави български филми.

ОЩЕ: Легендата за любовта, мъжките сълзи и разтърсващата история за един жив образец и идеал. Жив.

Да, с къртовски труд и много пари. Целта да запазят национална памет обаче оправдава средствата. Дори няма толкова голямо значение дали (и ако да - как точно) Гунди е отказал да съдейства на Държавна сигурност - една от най-дискутираните теми около личността на Аспарухов. Важно е да имаме герои, за да поддържаме и без това потъпканото ни самочувствие.

Гунди

Нуждата от герои

С риск да отнеса много критики, дори Христо Ботев и Васил Левски имат няколко момента от житейския си път, които не са чак толкова похвални. Това, разбира се, не заличава значимостта на великите им дела. Техните смели действия в името на България са поводът да бъдат героизирани в националната памет.

Човек не бива и не може да живее само за себе си

18/19 февруари и 2 юни са малкото дни, в които сме сплотени. За съжаление, лесно се делим, рядко се обединяваме. Филмът за Гунди е крачка към променяне на словореда в предходното изречение. Нужни са още такива продукции, за да си спомняме по-често за думите на Талев. И за младежа от "Референдум"...

И впрочем, заглавието "Гунди - Легенда за любовта" зададе тон! Правят филм за ..." е истинско. Новини, каквито искаме да научаваме! Но имайте малко търпение: съвсем скоро ще разберете и кой е следващият голям българин, за когото вече се твори нов български филмов шедьовър!

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес