Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Равенство, а се усеща като загуба: България се стресна от футболното джудже Люксембург

12 октомври 2024, 20:57 часа • 1928 прочитания

Българският национален отбор по футбол не успя да победи футболното джудже Люксембург след равенство 0:0 като домакин в мач от третия кръг на Лигата на нациите. Пред над 14 000 зрители на стадион "Христо Ботев" в Пловдив възпитаниците на Илиан Илиев така и не успяха да стигнат до попадение в нервен мач, който завърши с общо 11 жълти картона.

България не успя да победи Люксембург в Лигата на нациите

Двубоят започна изключително динамично, като още в четвъртата минута България можеше да остане с човек по-малко на терена. Александър Колев изпусна нервите си и удари съперник без топка, за което главният съдия му показа жълт картон. Нападателят на Левски няма да може да играе в следващия мач срещу Северна Ирландия.

"Лъвовете" не стигнаха до гол пред 14 000 на "Колежа"

След четвърт час игра България и Люксембург си размениха по едно много добро положение за гол. Първо "лъвовете" можеха да вкарат, след като вратарят на гостите допусна грешка и подари топката на Филип Кръстев, а той опита да вкара на празна врата, но защитник успя да избие пред голлинията. Секунди по-късно атака на Люксембург завърши с прехвърлящ удар над вратаря Димитър Митов, но топката падна над напречния стълб.

Национален отбор по футбол

Липса на креативност и положения

В следващите минути България не показа толкова активен футбол и не упражни достатъчно натиск на съперника. В атаката на "трикольорите" липсваше креативност и трудно се създаваха положения за гол. В началото на второто полувреме се стигна до напрежение между футболист на Люксембург и Фабиан Нюрнбергер от България, като и двамата бяха санкционирани с картони.

В 59-ата минута Люксембург пропусна страхотен шанс за гол. След центриране от статично положение централният защитник Дирк Карлсон бе оставен да се извиси над всички и да нанесе удар към вратата на Митов от непосредствена близост, но за късмет изстрелът му премина над гредата. В средата на полувремето Десподов стреля опасно от пряк свободен удар, но стражът на Люксембург спаси.

Центриране едва не се превърна в гол в продължението

В следващите минути не се стигна до нищо опасно пред двете врати, но в продължението България бе напът да измъкне победата с невероятен гол. Резервата Здравко Димитров опита нещо средно между цетрирани и удар от сериозна дистанция, а изпълнението му се приземи изключително опасно под гредата, но вратарят на Люксембург успя да спаси.

Така България се задоволи със само точка от мача срещу Люксембург - държава с население под 700 хил. души. За Люксембург пък това бе първа точка в групата в Лигата на нациите. Все пак "лъвовете" остават лидери в класирането с 5 точки, докато Беларус и Северна Ирландия са втори и трети, съответно с 4 и 3 пункта, но и с мач по-малко.

Още спортни новини четете в Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес