Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейско първенство по футбол: Реактивното крило! (Видео)

10 юни 2016, 14:02 часа • 1041 прочитания

Може да се каже, че кампанията за Европейското първенство по футбол 2008 е последната ни силна за шампионат на национално ниво. За съжаление тогава останахме на 1 точка зад втория в крайното класиране Холандия и не стигнахме до финалната фаза. Победител в групата стана Румъния, а другите отбори са Беларус, Албания, Словения и Люксембург.

Безспорно със своите 6 попадения в тази кампания се отличават Мартин Петров и Димитър Бербатов. Зарядът в атаката ни обаче се носи от Петров. Мартин е считан от мнозина за наследника на Христо Стоичков – с много рязък старт, неуловимо бърз, с поразяващ ляв крак приликите му с Камата се набиват на очи. Характерът на Петров е също така избухлив, както и този на Стоичков. Знаков е дебютът на Петров в националния отбор – той влезе като резерва в последния мач на Стоичков, при равенството 1:1 срещу Англия в квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2000 година. Петров обаче получи червен картон, макар и крайно дискусионен, с което приликите със Стоичков станаха завършени.

Специално в квалификациите за Евро 2008 Петров избухна в гостуването срещу Румъния и в домакинството срещу Холандия. Срещу северните ни съседи Мартин вкара два гола за две минути – 82 и 84, с което изравнихме за 2:2 и то в момент, в който не се виждаше как дори ще стигнем до голово положение. Срещу Холандия пък Петров вкара гола за равенството 1:1, като направи знаменит пробив по десния фланг и промуши топката от малък ъгъл!

Мартин започва карирерата си в професионалния футбол от Ботев (Враца). През 1997 година реактивното крило отива в ЦСКА и блесва с играта си в мач от европейските клубни турнири срещу Сервет Женева. ЦСКА отстранява швейцарците след 1:2 и 1:0. След швейцарския си период Петров отива във Волфсбург, където завинаги остава в историята след четирите си гола при 4:3 срещу Майнц. След Волфсбург Петров отива във Висшата лига, в Манчестър Сити, но там контузиите му пречат да се разгърне. Мартин минава и през Болтън и завършва кариерата си в ЦСКА.

Петров става футболист номер едно на България през 2006 година. Общо за националния отбор има 90 мача и 20 вкарани гола.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес