Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10% от акциите на Левски отиват в нов собственик, искат се и акциите на Сираков

11 декември 2023, 11:39 часа • 4527 прочитания

Българският футболен гранд Левски ще има нов миноритарен собственик. Тръст "Синя България", който е вторият най-голям акционер в клуба с около 10% от собствеността на Левски, ще прехвърли пакета от акции на учреденото през 2022 година сдружение "Левски на левскарите".

Левски има нов миноритарен собственик

Главната цел пред сдружението "Левски на левскарите" е да вземе контролния пакет акции, който е притежание на Наско Сираков. Клубната легенда на "сините" държи около 86% от акциите на Левски, а останалите около 4% са разпръснати сред по-малки акционери.

"Левски на левскарите" взима акциите от Тръст "Синя България"

Председателят на сдружението "Левски на левскарите" Димитър Костадинов обяви, че на 2 декември се е провела среща между членовете, на която се е гласувало да се преследва стратегическата цел да се поеме контрола над собствеността на Левски. Първата стъпка е взимането на дяла на Тръст "Синя България".

Наско Сираков

Целта пред "Левски на левскарите" е да вземе акциите на Наско Сираков

"На 2-ри декември се проведе среща между членовете на сдружението. На тази среща беше препотвърдена, чрез гласуване, стратегическата цел на организацията - да върнем Левски на Левскарите. Ще се борим до нейното постигане. Съвсем скоро сдружението ще придобие пакета от акции, които в момента са собственост на "Тръст Синя България", каза Костадинов на пресконференция в Пресклуб България, цитиран от Sportlive.bg.

"Ние сме учредени миналата година и оттогава сме в постоянна комуникация и водим разговори със стратегически партньори и богати хора, които са готови да инвестират в клуба срещу придобиване на миноритарни дялове, както и като рекламодатели".

Димитър Костадинов

Димитър Костадинов обвини Сираков в "тежки финансови зависимости"

"Има една основна пречка - клубът в момента се притежава от едно лице, което е в тежки финансови зависимости от една компания, която е на входа и изхода на клуба. Затова нито една сериозна личност или компания не би участвала", добави още председателят на сдружение "Левски на левскарите".

Още преди няколко дена се появи информация, че "Левски на левскарите" има идея как да отнеме акциите на Наско Сираков. Трябва да се отбележи, че първоначално Сираков подкрепяше идеята за създаване на подобно сдружение, но след това се стигна до конфликт.

В Управителния съвет на сдружението е бившият треньор на отбора Станимир Стоилов, който участва във взимането на решения на "Левски на левскарите".

 

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес