Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Отхвърлен в гимназията, за да стане най-великият играч на всички времена

15 юли 2024, 07:00 часа • 6239 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Твърде нисък си, нямаш нужните качества, за да играеш. Това чува Майкъл Джордан, когато се опитва да пробие в баскетболния отбор на гимназията "Емсли Ей Лейни" в Уилингтън, Северна Каролина. Със своите 180 сантиметра младият Майкъл получава първия звучен шамар от живота - един от многото, превърнали го в най-великия играч в историята.

От провала към успеха: пътят на Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е име, което всички свързват с успеха. За 15 сезона в НБА той печели 6 шампионски титли. Печели 6 награди за "Най-полезен играч" (MVP) на Финалите на НБА, а 5 пъти е MVP в редовния сезон. Има основна роля в популяризирането на НБА и баскетбола по света. А на официалния сайт на НБА едно изречение казва всичко за него: "Майкъл Джордан е най-великият баскетболист на всички времена."

Майкъл Джордан

Джордан успява, защото се учи от провалите

За да дойдат успехите обаче, първо трябва да се мине през провалите. Именно те дават най-големите уроци на Майкъл Джордан в неговия живот. Един от най-популярните цитати на Джордан гласи следното: "В кариерата си съм пропуснал над 9000 удара, загубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми е било поверявано да направя печелившия изстрел в мача и съм пропускал. В живота си съм се провалял отново, отново и отново. И затова успявам."

А провалите идват от най-ранна възраст - още в гимназията, когато му е казано, че е твърде нисък и не отговаря на нивото. Дребосъкът обаче не се отказва: той влиза в Б отбора и става звезда с няколко мача, в които отбелязва по 40 точки. През следващото лято израства с цели 10 сантиметра и започва да тренира още по-усилено. Трудът му се отплаща и той влиза в гимназиалния отбор, където в последните си две години записва средно по над 25 точки на мач.

В съзнанието на Майкъл Джордан обаче не стоят успехите, а провалите - те са движещата сила за него. И така е през цялата му кариера. Той не се фокусира върху невероятните 32 292 отбелязани точки, а върху онези над 9000 пропуснати стрелби. Не се фокусира и върху 706-те спечелени мача, а върху онези почти 300 загубени срещи. И не се притеснява да сбърка, дори когато му поверяват да направи печелившия изстрел в мача.

ОЩЕ: Непрежалимата загуба на един от най-обичаните синове на баскетбола

Майкъл Джордан

Да не опиташ - значи да се провалиш

"Мога да приема неуспеха, но не мога да приема, че не съм опитал" - това е принципът, който Майкъл Джордан преследва през цялата си кариера. А мотивацията да продължава да тренира и да се труди е красноречива: "Винаги когато тренирах до изтощение и исках да спра да си почина, затварях очи и и си представях списъка в съблекалнята без името си. Това ме караше да продължа да тренирам отново и отново."

Майкъл Джордан - едно име, за чиито успехи е изписано и изговорено много. Но най-ценният урок, който оставя Майкъл на човечеството, е, че провалът е неизбежна част от пътя към успеха. И колкото и шамари да ти поднесе животът, трябва да продължиш да вярваш, да се трудиш и да опитваш, без да се страхуваш от провала. Защото да не опитваш - значи да се провалиш.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": В САЩ 1 юли не е Джулая, а Денят на Боби Бония

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес