Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Пас към миналото”: Как Папа Йоан Павел II стана член на един от най-великите отбори

07 октомври 2024, 07:00 часа • 448 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Папата е една от най-влиятелните личности в света. Главата на Римокатолическата църква е обединител на стотици милиони вярващи. Един от най-бележитите папи в последните години бе Йоан Павел II, който бе голям привърженик на спорта.

Самият той, докато е бил млад, е играл футбол, хокей и шах. Карол Войтила бе и запален скиор, който използваше всеки удобен момент, когато натоварената му програма позволяваше, за да покара по заснежените хълмове и планини.

Папа Йоан Павел II бе голям фен на спорта

Папа Йоан Павел II

Именно поради тази причина той бе известен с прозвището „папата спортист“. Докато бе начело на Ватикана, Йоан Павел II успя да изведе значението на спорта за Църквата до ниво, което никога не е било познато преди.

Папата също така бе известен с това, че можеше да обедини цялото човечество. Той наричаше спорта „възможност за среща на хора и за провеждане на диалог, надхвърляща всяка езикова, расова или културна бариера“.

Срещата между Карол Войтила и Харлем Глоубтротърс

Харлем Глоубтротърс

Докато бе начело на Римокатолическата църква, Папа Йоан Павел II се срещна с редица спортисти. Една среща обаче ще остане в историята на баскетбола. През 2000 година той стана член на един от най-великите отбори в света – Харлем Глоубтротърс.

Знаменитите американци са известни с невероятното шоу, което правят на паркета. През годините тимът обиколи повече от 120 страни в света и изигра над 26 000 демонстративни срещи, за да популяризира баскетбола и да завладее феновете със своите изпълнения.

Папата става член на Глоубтротърс през 2000 година

Happy Birthday to Pope John Paul II (1920 - 2005), who became an Honorary Globetrotter in 2000 during our 75th anniversary.

Posted by Harlem Globetrotters on Friday, May 18, 2018

През 2000-та Харлем Глоубтротърс празнуват юбилей – 75 години от своето създаване. Годишнината съвпада с посещението им при Папа Йоан Павел II. Именно тогава баскетболистите го правят почетен член на отбора. Той получава свой собствен екип на тима с номер 75 на гърба – в чест на юбилея на Глоубтротърс.

„Тази престижна титла е признание за един човек, който притежава невероятен характер и е оставил незаличима следа в света. Ние се опитваме да дадем надежда на децата по света. Да се срещнем с папата е страхотно, тъй като изважда на фокус нашето послание. С всички проблеми по света става все по-трудно да комуникираме с младите хора. Подобно на папата, Харлем Глоубтротърс са докоснали десетки милиони души по света и са морален лидер и шампион в защитата на човешките права“, споделя тогава Мани Джаксън, който е собственик на Харлем Глоубтротърс.

Посланието на Йоан Павел II и Глоубтротърс

Харлем Глоубтротърс

Папа Йоан Павел II си отиде от този свят в началото на април 2005 година. Той обаче остава в историята като един от най-обичаните папи, получил уважението на милиони хора по света. А Харлем Глоубтротърс продължават да популяризират баскетбола и да разпространяват своето и неговото послание – че спортът обединява хората без значение от вяра, етнос и раса.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как Кайзера премина от ЦСКА в Левски и стана „син“ герой (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес