Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зоран Заев: Илинденското въстание е вик за обединение

02 август 2019, 15:24 часа • 2872 прочитания

Илинденското въстание е вик за обединение, а разделенията не са патриотизъм, подчерта македонският премиер Зоран Заев, който по повод националния празник на югозападната ни съседка 2 август изнесе реч край Мечкин камък. Това предаде агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус".

„Всички ние, македонци, албанци, сърби, роми, бошняци, турци и всички други, смятаме, че е патриотично задължение да се помирим и обединим, а Мечкин камък трябва да бъде крайъгълен камък на единството и разбирателството, а не на разделението“, заяви Заев.

Той добави, че македонците ще продължат и в бъдеще да градят страната си, както са я градили партизаните, партизанките, комитите и комитките.

Заев изрази уважение и към героите, споменати в македонския химн, подчертавайки, че те се борят за бъдещето. „Илинденците от 1903 г. и вторият Илинден от 1944 г. се бориха за бъдещето, а не за миналото и затова всички сме деца на Илинден сега. Затова знамето на Крушевската република е вградено в химна“, допълни още Зоран Заев.

Поглед към историята

Илинденско-Преображенското въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. По данни на ВМОРО заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

Въстанието носи имената на двата църковни празника, на които избухват основните бунтове. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 20 юли (2 август нов стил) – Илинден, а в Одринския вилает – на 6 август (19 август нов стил), Преображение Господне. В северномакедонската, както и в западната, а понякога и в българската историография, то се определя също само като Илинденско въстание.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес