Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земетресение 5,8 по Рихтер в сеизмичната зона около Вранча

28 октомври 2018, 08:30 часа • 6041 прочитания

Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано тази нощ в 3.38 часа местно в румънския окръг Бузеу, съобщи Националният институт за физика на земята,  Румъния. Епицентърът е бил близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона.

Трусът е на дълбочина 151 км. Той е почувстван и в Букурещ. Румънските медии съобщават за вторичен трус със сила 3,1. Няма данни за жертви и разрушения. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 г. насам, отбелязват местни медии.

По-рано както румънският институт, така и Европейският център за сеизмология съобщиха, че магнитудът е 5,7 с епицентър в окръг Ковасна на дълбочина 200 км. Земетресението е почувствано и в съседните държави – България, Молдова и Украйна,съобщава БГНЕС.

Румъния е страна с повишена сеизмична активност. Земни трусове се регистрират постоянно. Земетресението не е причина за тревога и е част от нормалната сеизмична активност в района на Вранча. Това заяви пред агенция "Аджерпрес" Константин Йонеску, генерален директор на Националния институт за изследвания по физика на Земята, цитиран от БНР.

Не се очакват силни вторични трусове. От инспекцията на извънредните ситуации проверяват за евентуални щети. Трусът в окръг Бузъу доведе до спиране на електрозахранването в някои селища, но то вече е възстановено. От румънската спешна помощ съобщават, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, но те са били случаи на пристъпи на паника.

Най-силното земетресение през тази година беше усетено на 14 март отново в окръг Вранча на дълбочина 139 км. Неговата сила бе 4,6. Последните земетресения с магнитуд от над 5 по Рихтер в района на Вранча бяха през септември и декември 2016 г., а за последните 27 години е имало 2 сериозни труса през май 1990 г. – с магнитуд 6,9 и 6,4 съответно.

Преди две седмици в Румъния се проведоха 5 дневни национални учения „Земетресение-2018“. Тяхната цел беше да проверят готовността за реакция на държавната администрация на стихийните бедствия. В сценария ставаше дума за земетресение с магнитуд 7,5, което е последвано от вторичен трус с магнитуд 5,8.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес