Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западнонилска треска и в Сърбия

22 август 2017, 17:10 часа • 1702 прочитания

Четири случая на западнонилска треска са регистрирани в Сърбия, информира Институтът за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут", цитиран от „Танюг”.

Случаите са потвърдени на 18 август, според уебсайта на института. Новината идва малко след като бе съобщено, че гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO) е отчел 20 заболели от началото на тази година. Регистрирани са и два смъртни случая.

Специалистите не могат да уверено прогнозират динамиката на разпространението на вируса. Те препоръчват да се спазват мерките за индивидуална защита срещу комари, включително спрейове, мрежи на прозорците, както и носенето на по-затворени дрехи. Епидемиолозите съветват и за избягване на водни басейни със застояла вода.

Западнонилската треска представлява остро вирусно заболяване, което може да доведе до увреждания на централната нервна система като менингит или енцефалит и обикновено протича с грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и болки в гърлото. Възможна е също появата на обрив или чревни проблеми, предаде БГНЕС.

Вирусът се разпространява най-вече в тропическите и субтропическите райони, но през последните години все повече се наблюдава и в нетропически страни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес