Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загинали след страхотните пожари в Гърция

26 юли 2023, 06:50 часа • 4715 прочитания

Разразилите се горски пожари в Гърция станаха смъртоносни, когато самолет за гасене на пожари се разби, убивайки двама пилоти, а трети човек беше намерен мъртъв, докато непрестанните горещини подхранват пламъците, предаде АФП.

Пожарната служба на Гърция съобщи, че самолетът Canadair се е разбил в овраг близо до мястото, където пожарът е започнал в неделя. На кадри на държавната телевизия ERT се вижда как самолетът се удря в дърво, след което се взривява.

Пилотите са били членове на гръцките военновъздушни сили, а Министерството на отбраната заяви, че е обявило тридневен траур във въоръжените сили.

"Те загубиха живота си, спасявайки човешки животи", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

ОЩЕ: Противопожарен самолет се разби в Гърция (ВИДЕО)

Още един човек е намерен мъртъв и "ще е необходим ДНК тест, за да се потвърди дали това е овчарят, който е изчезнал от неделя", според Константина Димоглиду, говорител на гръцката полиция.

Ситуацията с пожарите в Гърция

Гръцките пожарникари продължават да се борят с горските пожари на три големи фронта на туристическите острови Родос, Корфу и Евия и няколко други активни огнища в цялата страна. Министерството на гражданската защита на Гърция предупреди за "изключителна опасност" от пожари в шест от 13-те региона на страната, предаде БГНЕС.

Изменение на климата

Учени от групата World Weather Attribution заявиха, че горещите вълни, които засегнаха някои части на Европа и Северна Америка този месец, биха били почти невъзможни без причинените от човека климатични промени.

"Пред лицето на това, пред което е изправена цялата планета, особено Средиземноморието, което е гореща точка на климатичните промени, няма магически защитен механизъм. Ако имаше такъв, щяхме да го приложим", заяви Мицотакис пред кабинета си.

Три дни преди самолетната катастрофа Мицотакис призна, че остарелите противопожарни самолети Canadair CL-215, използвани от Гърция - модел, произведен за първи път в средата на 60-те години на миналия век - са "стари, трудни за управление и склонни към неизправности". Той обеща да въведе в експлоатация нови модели, които да са на разположение през 2026 г.

Ден по-рано Световния фонд за природата - Гърция съобщи, че 35 000 хектара (86 500 акра) гори и други земи са били изпепелени от пожари в страната само през последната седмица.

Гърция е засегната от третата поредна гореща вълна за юли, а според националната метеорологична служба EMY в някои части на страната се очаква жегата да достигне 46°C.

ОЩЕ: Гореща вълна в Гърция ще доведе до температури до 46 градуса

Василис Кикилиас, министър на гражданската защита на Гърция, съобщи, че екипите се борят с над 500 пожара в цялата страна в продължение на 12 поредни дни. Вчера бяха разпоредени нови евакуации в няколко части на Корфу и Родос, тъй като пламъците унищожиха обширни площи и десетки имоти. Властите евакуираха десетки хиляди хора в двете популярни туристически дестинации, като много от изплашените туристи се опитаха да се приберат у дома с евакуационни полети. От 23.07 до 25.07 над 5000 души са се прибрали у дома с повече от 40 спешни полета, според данните на правителството на Гърция.

Повече от 260 пожарникари продължават да се борят с пламъците за осми пореден ден на Родос, подпомагани от девет самолета и два хеликоптера.

Източник от оператора на летището в Родос Fraport заяви, че ситуацията се е нормализирала, а нивото на трафика съответства на разгара на летния сезон.

Доброволци се притекоха на помощ на туристи в северната част на Родос, където близо 200 души все още са настанени в училище, след като бяха евакуирани от пожарите през уикенда.

"Не мога да повярвам, че са толкова мили, дадоха толкова много във всяко отношение", каза 69-годишната британска туристка Кристин Муди, която прекарва първата си ваканция в Гърция, когато пожарите я сполетяват. "Много съм развълнувана", добави тя.

Пожари не само в Гърция

Силната гореща вълна в Гърция се отрази и на голяма част от Южна Европа и Северна Африка.

В Алжир най-малко 34 души загинаха, след като горски пожари обхванаха жилищни райони и наложиха масова евакуация. Свидетели описват бягащи от пламъците, които бушуват "като горелка", а телевизионни кадри показват овъглени автомобили, изгорели магазини и храсти.

ОЩЕ: Огнен ад в Алжир и Тунис: Десетки са убити (ВИДЕО)

В Италия пожарникарите прекараха нощта в борба с горските пожари в Сицилия, един от които се приближи толкова близо до летището в Палермо, че то беше затворено за няколко часа. Гражданската защита на Италия съобщи за "обширни пожари" в южната част на страната.

В северната част на страната 16-годишно момиче, което било на къмпинг, е сред двамата души, убити от падащи дървета по време на силни бури.

"В Италия преживяваме един от най-сложните дни през последните десетилетия - дъждовни бури, торнадо, гигантска градушка на север, изпепеляваща жега и опустошителни пожари в центъра и на юг", заяви министърът на гражданската защита Нело Музумечи.

В столицата на Албания - Тирана, температурите надхвърлиха 40°C, което накара болниците да отворят редица центрове за спешна помощ за лечение на заболявания, свързани с горещините.

МВнР: Няма сигнали от бедстващи българи заради пожарите в Гърция

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес