Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Турция отнеха служебните карти на 34 журналисти, обявени за заплаха за националната сигурност

19 юли 2016, 19:10 часа

Главната дирекция за контрол на печата и ефира в Анкара отне служебните карти на 34 журналисти от общо 8 популярни в страната медии.

Реклама

Журналистите от вестници, телевизии и радиостанции са обявени за заплаха за националната сигурност на Турция и ще бъдат разследвани. Според решението на медийния регулатор във в. „Мейдан“ опасните за сигурността са 14 репортери, в тв „Саманйолу“ – 2, в тв „Ърмак“ – 3, в тв „Джан Ерзинджан“ – 8, в новинарския канал „Саманйолу“ – 2, в радио „Мехтап“ – 1, във в.“Тараф“ и списание „Нокта“ – 4. Основно това са журналисти на постове като директори на новините, редактори и административни ръководители във въпросните медии.

Зам.-директорът на регулатора Екрем Окутан подчертава, че е недопустимо в публикациите за терористична групировка да се съдържа подкрепа за дейността й и това да бъде част от работата на една медия. В никакъв случай отнемането на картите на отделни журналисти не трябва да бъде третирано като посегателство върху свободата на словото, казва още Окутан.

По-рано днес от работа бяха отстранени и задържани 15 200 служители в сферата на образованието, над 180 сътрудници на националното разузнаване и други 749 висши администратори, в това число от дирекцията по вероизповеданията. Също днес Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички 1 577 декани на университетски катедри в страната.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес