Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Македония започват консултациите за конституционните промени

25 октомври 2018, 10:50 часа • 1043 прочитания

В Македония започват консултациите относно изготвянето на предложения за конституционни промени. Министър-председателят Зоран Заев изрази готовност още в четвъртък да седне на масата за преговори с депутатите, за да бъде съгласуван процес за за хармонизиране на съдържанието. Очакванията са целият процес да завърши до края на месеца, пояснява скопският телевизионен канал „Телма“, цитиран от агенция "Фокус".

При подготовката на измененията е възможно да се включат исканията на групата на опозиционните депутати, които дадоха подкрепата си в гласуването за стартирането на процеса. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и движението БЕСА на Африм Гаши заявиха, че няма да представят допълнителни предложения за изменения на Основния закон. За разлика от тях обаче „Алианс на албанците“ на Зиядин Села и БЕСА на Билал Касами ще настояват за промяна на преамбюла на Конституцията, която да признава албанския език като втори официален в парламента.

След представяне на предложенията ще бъде стартирана втората фаза на процеса. Процедурният правилник предвижда срок от минимум 30 дни представянето на предложенията до пленарната сесия за приемането им. За гласуването на измененията във втората фаза се изисква абсолютно мнозинство, т.е. 61 гласа, след което ще започне крайната фаза, в която ще бъде взето окончателно решение за изменение на Конституцията.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес