Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турската полиция попречи на конгрес на опозиционна националистическа партия

15 май 2016, 15:26 часа • 910 прочитания

Tурската полиция не позволи на дисиденти от дясна опозиционна партия да се съберат на конгрес и да свалят водача й Девлет Бахчели, предаде АФП.

Отцепилите се от Партията на националистическото действие /ПНД/ планирали да се срещнат в хотел в Анкара, но при пристигането си били посрещнати от издигнати от полицията барикади и готови да се включат в действие водни оръдия.

Дисидентите предприели кампания за свалянето на Бахчели след загубата на партията на парламентарните избори през ноември, на които тя загуби половината от избирателите си и получи едва 40 депутатски места в 550-членния меджлис срещу 80 на предишните избори пет месеца преди това.

Бахчели оглавява ПНД от 1997 г. Той вече заяви, че ще остане на поста до следващия конгрес на политическата сила през 2018. Повече от 500 членове на партията, сред които бившата министърка на вътрешните работи Мерал Аксенер, подписаха петиция за свикване на извънреден конгрес за смяна на ръководството.

Евентуална промяна на ръководството може да спечели за ПНД гласовете на младите избиратели, подкрепили на последните избори Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

Подобно на партията на Ердоган, отбелязва АФП, електоратът на Партията на националистическото действие е съставен от консервативни турци от Анадола и черноморското крайбрежие. Те категорично се противопоставят на мирни преговори между правителството и ПКК (Кюрдската работническа партия) и твърдо държат на турския характер на държавата.

ПНД е създадена през 1969 г. от полковник Алпарслан Тюркеш, който е неин лидер до своята смърт. Тя отстоява идеите на пантюркизма и крайния национализъм. Нейното бойно крило са "Сивите вълци", чийто член е извършителят на атентата срещу папа Йоан Павел II Али Агджа.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес